Forfotă mare, miercuri, în Piaţa Victoriei din Timişoara, în jurul balonului expus în faţa Operei. Câţiva tineri pricepuţi la graffiti, dar şi artişti plastici experimentaţi, cum este Suzana Fântânariu, dar novici în această artă urbană, au îndurat frigul pentru a da frâu liber creaţiei, în cadrul unui proiect dedicat comemorării Revoluţiei.
Instalaţia gonflabilă ancorată în centrul Timişoarei, care reprezintă un cap răsturnat, ca simbol al decapitării comunismului, realizată de profesorul Anca Trandafirescu la Universitatea din Michigan, va fi expusă până în 7 noiembrie. Balonul se numeşte „Hot Air” pentru că cea care l-a conceput, plecată din România în SUA pe când era copil, a rămas cu o amintire întipărită în minte din perioada Ceauşescu: raţionalizarea căldurii. De aici „Hot Air”, a explicat Trandafirescu. Proiectul este prezentat cu ocazia Festivalului Americano-Român de la Timişoara, organizatorii dorind să marcheze astfel cei 20 de ani de la căderea comunismului în România.
Tot în cadrul manifestărilor pentru comemorarea Revoluţiei, Fundaţia Triade desfăşoară proiectul „LIBERT-A(r)TE în Piaţa Victoriei. Zece artişti au fost invitaţi să rememoreze, reinterpreteze şi readapteze sloganurile din timpul Revoluţiei din Decembrie 1989. Timişorenii pot vedea demonstraţiile de graffiti în centrul oraşului, lângă „Hot Air”, unde artiştilor li s-au pus la dispoziţie zece panouri pentru a-şi dovedi măiestria în arta stradală. Printre aceştia se numără Suzana Fânânariu, Sorin Scurtulescu, Cristian Sida, Mihai Zgondoiu, Bogdan Raţă şi alţii. Miercuri a fost cea de-a doua lor zi de lucru. Panourile vor fi expuse apoi în diferite locuri din oraş, emblematice pentru Revoluţia din Decembrie 1989. Coordonatorul proiectului este Andrei Jecza.
Joi, de la ora 17, sunt programate proiecţii de filme documentare despre Revoluţie în interiorul „Hot Air”. Dacă vremea va fi favorabilă, pentru că în caz de vânt puternic balonul va fi dezumflat, TVR Timişoara va prezenta două filme: „Huligani post-mortem”, de Diana Trocmaier, şi „Candelă împotriva timpului”, de Vasile Bogdan.
© 2005-2009 - Inform Media
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu