Sorteaza doar ce te intereseaza:

Bancuri

Top of Page

miercuri, 25 noiembrie 2009

Top 5 cele mai grave boli fara simptome

Top 5 cele mai grave boli fara simptome Mediafax (Catalina Rafaila) | Astazi

Unele afectiuni sunt depistate in faza terminala deoarece nu au manifestari in primele stadii. Anual, peste 300.000 de persoane mor din aceasta cauza. Desi eficiente la momentul optim, tratamentele afectiunilor care se instaleaza 'pe tacute' nu-si mai fac efectul daca boala s-a instalat de mult timp.

1 Diabetul
La nivel global, sunt aproximativ 246 de milioane de persoane cu diabet, potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii. In Romania au fost diagnosticate cu diabet, in ultimii ani, peste un million de persoane. Dintre acestea, doua treimi au fost depistate intamplator, in timpul unui control de rutina, desi boala aparuse de mai multi ani.

Daca nu este tratat corespunzator, pot aparea complicatii grave, cum sunt afectiunile cardiovasculare, infectiile pulmonare si problemele de vedere. Persoanele care sufera de diabet au episoade de hiper- sau de hipoglicemie care se manifesta rareori prin sete extrema, oboseala permanenta si pierdere in greutate.

2 Unele forme de cancer

Anual, sunt diagnosticate circa 170.000 de cazuri noi de cancer pulmonar si mai mult de trei sferturi din suferinzi mor din cauza acestei boli. Daca ar fi depistat timpuriu, cancerul de plamani ar avea o rata de supravietuire de aproape 50 la suta.

In majoritatea cazurilor, insa, este depistat in faza terminala, din cauza lipsei de simptome. Simptomele apar cand deja celulele canceroase s-au multiplicat la nivelul intregului plaman, si pot fi: tuse persistenta, dureri in piept, febra, sputa cu sange.

Si cancerul ovarian se instaleaza tot 'pe tacute', adesea fara niciun simptom evident. Iar cand acestea apar (umflarea abdomenului, urinari frecvente, sangerari vaginale, dureri), rata de supravietuire scade cu pana la 40 la suta.

3 Hepatita C

In Romania, se estimeaza ca ar exista aproape un milion de oameni infectati cu virusul hepatitic C, dintre care aproximativ 600.000 sunt inregistrati si luati in evidenta pentru tratamente corespunzatoare, conform unei statistici din 2007 a Organizatiei Mondiale a Sanatatii.

Simptomele pot fi foarte discrete si variaza de la simple dureri de cap si articulare la febra si somnolenta, fiind usor de confundat cu alte afectiuni.

4 Osteoporoza

Afectiunea asociata cu reducerea densitatii osoase ocupa locul al doilea in lume dupa bolile cardiovasculare, conform datelor Organizatiei Mondiale a Sanatatii. Specialistii estimeaza ca, pana in 2050, numarul cazurilor de osteoporoza va creste cu peste 200 la suta.

'Situatia a devenit ingrijoratoare, mai ales ca peste 30 la suta din persoanele care se confrunta cu aceasta situatie nu isi cunosc diagnosticul decat dupa cativa ani (in general dupa cinci ani de la instalarea afectiunii), sau in momentul in care apare o fractura de bazin sau de coloana', atrage atentia medicul Salvina Mihalcea, vicepresedintele Asociatiei pentru Prevenirea Osteoporozei.

5 Ischemia miocardica silentioasa

'Asa cum dezvaluie si numele afectiunii, ischemia miocardica silentioasa este o forma de ischemie miocardica acuta, asimptomatica (in absenta anumitor afectiuni dureroase, cum ar fi angina pectorala), care poate fi diagnosticata numai prin investigatii paraclinice, de catre un specialist.

Durerea coronariana, care insoteste de obicei afectiunile cardiace, nu este resimtita in acest caz, din cauza pragului ridicat de sensibilitate dureroasa al pacientilor', anunta medicul de familie Ruxandra Constantina.

Locuri fruntase

Tara noastra se situeaza pe locul intai in topul tarilor cu cele mai multe cazuri de cancer de col uterin si pe locul sase la incidenta cancerului ovarian. Riscul dezvoltarii acestor forme de cancer creste dupa varsta de 40 de ani.

Aceasa stire a fost preluata de pe Mediafax.

Niciun comentariu: