Adevarul | Astazi
Nu inlaturati coaja legumelor si nu le fierbeti timp indelungat, pentru a nu-si pierde nutrientii. Legumele, fructele si cerealele contin vitamine esentiale, care se pierd insa la temperaturi ridicate si in urma expunerii indelungate la lumina.
Vitaminele sunt substante organice naturale, necesare organismului pentru implinirea in conditii optime a proceselor metabolice esentiale.
Deoarece majoritatea vitaminelor nu pot fi sintetizate de catre organism, acestea se procura din hrana. Exista 13 vitamine esentiale, iar carenta acestora din corp afecteaza echilibrul fizic si psihic, putand duce chiar la avitaminoze daca este severa.
Vitaminele sunt grupate in doua categorii: liposolubile (A, D, E, K si F), care se dizolva in grasimi si sunt insolubile in apa, si hidrosolubile (C, cele din complexul B), usor asimilabile de organism. Acestea din urma se distrug cel mai usor in timpul prepararii termice.
Eugen Giurgiu, doctor in biochimie, cu competente in fitoterapie si in nutritie, precizeaza ca legumele trebuie spalate foarte bine, sub jet de apa rece, apoi taiate in bucatele si puse la fiert cu tot cu coaja (se pastreaza mai bine vitaminele).
Beti sucurile naturale imediat dupa preparare
Fructele, desigur, trebuie consumate cu tot cu coaja. Daca doriti sa curatati legumele si fructele de coaja, faceti acest lucru doar cu putin timp inainte de prelucrarea termica. Sucul natural trebuie baut imediat dupa stoarcerea fructelor sau legumelor. Daca se pastreaza mai mult de 30 de minute, acesta se oxideaza si pierde foarte multe substante nutritive.
In timpul spalarii, cruditatile nu trebuie tinute prea mult timp in apa, tocmai pentru a-si pastra vitaminele. Un zarzavat lasat in apa pentru mai mult de 30 de minute pierde cel putin un sfert din vitaminele pe care le contine.
Legumele se pastreaza in ambalaje inchise la culoare pentru a evita contactul cu lumina naturala, care distruge cu usurinta vitamina C.
Nici depozitarea cruditatilor pe termen lung nu este benefica pentru mentinerea vitaminelor. Dupa aprovizionare, legumele si fructele trebuie consumate foarte repede, depozitarea indelungata contribuind la deteriorarea vitaminelor. in acelasi scop, nici laptele sau cerealele nu trebuie expuse la o lumina prea puternica, pentru o perioada lunga.
Cum se aleg legumele?
Continutul de vitamine din legume si din fructe variaza in functie de anotimpul in care produsul a fost cultivat sau recoltat, dar si de conditiile de depozitare.
Cand facem aprovizionarea, trebuie sa tinem seama de aspectul lor (de prospetimea cojii si de culoare).
Daca legumele sau fructele nu sunt proaspete, coaja acestora are o culoare mai inchisa decat in mod normal.
Aceasa stire a fost preluata de pe Adevarul.
Nu inlaturati coaja legumelor si nu le fierbeti timp indelungat, pentru a nu-si pierde nutrientii. Legumele, fructele si cerealele contin vitamine esentiale, care se pierd insa la temperaturi ridicate si in urma expunerii indelungate la lumina.
Vitaminele sunt substante organice naturale, necesare organismului pentru implinirea in conditii optime a proceselor metabolice esentiale.
Deoarece majoritatea vitaminelor nu pot fi sintetizate de catre organism, acestea se procura din hrana. Exista 13 vitamine esentiale, iar carenta acestora din corp afecteaza echilibrul fizic si psihic, putand duce chiar la avitaminoze daca este severa.
Vitaminele sunt grupate in doua categorii: liposolubile (A, D, E, K si F), care se dizolva in grasimi si sunt insolubile in apa, si hidrosolubile (C, cele din complexul B), usor asimilabile de organism. Acestea din urma se distrug cel mai usor in timpul prepararii termice.
Eugen Giurgiu, doctor in biochimie, cu competente in fitoterapie si in nutritie, precizeaza ca legumele trebuie spalate foarte bine, sub jet de apa rece, apoi taiate in bucatele si puse la fiert cu tot cu coaja (se pastreaza mai bine vitaminele).
Beti sucurile naturale imediat dupa preparare
Fructele, desigur, trebuie consumate cu tot cu coaja. Daca doriti sa curatati legumele si fructele de coaja, faceti acest lucru doar cu putin timp inainte de prelucrarea termica. Sucul natural trebuie baut imediat dupa stoarcerea fructelor sau legumelor. Daca se pastreaza mai mult de 30 de minute, acesta se oxideaza si pierde foarte multe substante nutritive.
In timpul spalarii, cruditatile nu trebuie tinute prea mult timp in apa, tocmai pentru a-si pastra vitaminele. Un zarzavat lasat in apa pentru mai mult de 30 de minute pierde cel putin un sfert din vitaminele pe care le contine.
Legumele se pastreaza in ambalaje inchise la culoare pentru a evita contactul cu lumina naturala, care distruge cu usurinta vitamina C.
Nici depozitarea cruditatilor pe termen lung nu este benefica pentru mentinerea vitaminelor. Dupa aprovizionare, legumele si fructele trebuie consumate foarte repede, depozitarea indelungata contribuind la deteriorarea vitaminelor. in acelasi scop, nici laptele sau cerealele nu trebuie expuse la o lumina prea puternica, pentru o perioada lunga.
Cum se aleg legumele?
Continutul de vitamine din legume si din fructe variaza in functie de anotimpul in care produsul a fost cultivat sau recoltat, dar si de conditiile de depozitare.
Cand facem aprovizionarea, trebuie sa tinem seama de aspectul lor (de prospetimea cojii si de culoare).
Daca legumele sau fructele nu sunt proaspete, coaja acestora are o culoare mai inchisa decat in mod normal.
Aceasa stire a fost preluata de pe Adevarul.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu