Gandul | Astazi
Pestele, ouale, carnea si majoritatea produselor lactate reprezinta cele mai importante surse de proteine. 'Cea mai mare valoare proteica se regaseste in lapte si oua, iar soia este singura planta care contine proteine complete', afirma asist. univ. dr. Raluca Popescu, medic nutritionist.
Specialistul recomanda, in special, consumul de alimente ce contin proteine complete, subliniind faptul ca aceste substante organice trebuie procurate atat din surse animale, cat si vegetale, intr-o proportie echilibrata. Printre alimentele ce contin proteine complete se numara - ouale, pestele, carnea de gaina, curcan, rata, vita, oaie si porc, branza, laptele, iaurtul si soia. 'Unele alimente bogate in proteine, cum sunt carnea de oaie, porc, rata sau ouale, contin insa si cantitati importante de lipide', atentioneaza medicul Popescu.
In categoria produselor cu proteine incomplete, nutritionistii amintesc cerealele, orezul, spaghetele, painea, fasolea, broccoli, cartofii si arahidele. Aceste alimente nu asigura un aport adecvat de aminoacizi si orice proteina fara unul din aminoacizii esentiali (proteina incompleta) are o valoare biologica redusa. 'Necesarul de proteine depinde de necesitatile de dezvoltare ale organismului si de valoarea biologica a acestora, in functie de dieta. Aportul total de proteine trebuie sa fie de 10-15% din totalul caloric, jumatate de origine animala si jumatate de origine vegetala', precizeaza asist. univ. dr. Raluca Popescu.
Proteinele joaca un rol important in organism. Ele sunt componente ale tuturor celulelor, fiind necesare cresterii si refacerii tesuturilor. in ceea ce priveste rolul lor functional, ele sunt parte importanta in desfasurarea proceselor metabolice, fiind si componente structurale ale diverselor enzime si hormoni.
Proteinele sunt constituenti esentiali ai organismului. Ele sunt formate din aproximativ 20 de aminoacizi, dintre care 11 sunt neesentiali, deoarece nu pot fi sintetizati in organism de alti aminoacizi. Ceilalti 9, numiti aminoacizi esentiali, trebuie adusi prin alimentatie, deoarece organismul nu ii poate forma.
Aceasa stire a fost preluata de pe Gandul.
Pestele, ouale, carnea si majoritatea produselor lactate reprezinta cele mai importante surse de proteine. 'Cea mai mare valoare proteica se regaseste in lapte si oua, iar soia este singura planta care contine proteine complete', afirma asist. univ. dr. Raluca Popescu, medic nutritionist.
Specialistul recomanda, in special, consumul de alimente ce contin proteine complete, subliniind faptul ca aceste substante organice trebuie procurate atat din surse animale, cat si vegetale, intr-o proportie echilibrata. Printre alimentele ce contin proteine complete se numara - ouale, pestele, carnea de gaina, curcan, rata, vita, oaie si porc, branza, laptele, iaurtul si soia. 'Unele alimente bogate in proteine, cum sunt carnea de oaie, porc, rata sau ouale, contin insa si cantitati importante de lipide', atentioneaza medicul Popescu.
In categoria produselor cu proteine incomplete, nutritionistii amintesc cerealele, orezul, spaghetele, painea, fasolea, broccoli, cartofii si arahidele. Aceste alimente nu asigura un aport adecvat de aminoacizi si orice proteina fara unul din aminoacizii esentiali (proteina incompleta) are o valoare biologica redusa. 'Necesarul de proteine depinde de necesitatile de dezvoltare ale organismului si de valoarea biologica a acestora, in functie de dieta. Aportul total de proteine trebuie sa fie de 10-15% din totalul caloric, jumatate de origine animala si jumatate de origine vegetala', precizeaza asist. univ. dr. Raluca Popescu.
Proteinele joaca un rol important in organism. Ele sunt componente ale tuturor celulelor, fiind necesare cresterii si refacerii tesuturilor. in ceea ce priveste rolul lor functional, ele sunt parte importanta in desfasurarea proceselor metabolice, fiind si componente structurale ale diverselor enzime si hormoni.
Proteinele sunt constituenti esentiali ai organismului. Ele sunt formate din aproximativ 20 de aminoacizi, dintre care 11 sunt neesentiali, deoarece nu pot fi sintetizati in organism de alti aminoacizi. Ceilalti 9, numiti aminoacizi esentiali, trebuie adusi prin alimentatie, deoarece organismul nu ii poate forma.
Aceasa stire a fost preluata de pe Gandul.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu