Sorteaza doar ce te intereseaza:

Bancuri

Top of Page

luni, 6 iulie 2009

Barbieritul si epilarea pot da foliculita

Barbieritul si epilarea pot da foliculita Adevarul | Astazi

Afectiunea, manifestata prin aparitia unor bubite, poate aparea in toate regiunile cutanate acoperite de par. Transpiratia, igiena deficitara, imunitatea scazuta si machiajul cresc riscul aparitiei infectiilor in zona firelor de par.

Foliculita se manifesta sub forma unei leziuni cu puroi, localizata la nivelul unui fir de par si care este insotita de o zona rosie. 'Cel mai des, cauza foliculitelor este bacteriana (Stafilococ auriu), dar poate fi determinata si de fungi.

Aparitia foliculitei este favorizata de mici leziuni ale pielii, mici traumatisme care reprezinta poarta de intrare pentru infectie', afirma doctorul Oana Clatici, medic specialist dermatolog in cadrul Spitalului Universitar de Urgenta Bucuresti.

Formele superficiale se vindeca spontan

Foliculitele pot fi superficiale sau profunde, dar si necrozante (care includ si aparitia furunculelor). Foliculita superficiala este cea mai simpla forma si se vindeca adesea spontan.

Uneori poate evolua spre furuncul sau foliculita profunda. Acest tip de foliculita persista mai mult timp, se extinde mai repede si poate reprezenta punctul de pornire pentru alte infectii.

In acest caz, este necesar consultul medicului specialist. Adesea, la femei apare fenomenul de foliculita, din cauza procesului de epilare, care favorizeaza patrunderea cu usurinta a stafilococilor in structura pielii, mai ales daca este vorba despre o persoana cu un sistem imunitar slabit.

Foliculita profunda, specifica barbatilor

Si barbatii se pot confrunta cu foliculita. Specifica lor este foliculita profunda, care se localizeaza la nivelul barbii si mustatilor, dar poate aparea si la nivelul scalpului.

'Leziunile cu puroi sunt insotite de o reactie inflamatorie mai intensa. Poate aparea si o crusta (prin uscarea secretiei), dar si leziuni nodulare.

Este foarte important sa se identifice si sa se trateze corespunzator si focarul de infectie din vecinatate, care a reprezentat sursa de contaminare: focare amigdaliene, rinite, polipi nazali', atentioneaza medicul dermatolog.

In timpul tratamentului, se recomanda evitarea barbieritului (parul va fi taiat cu foarfeca). Barbieritul cu aparatul de ras poate duce si la aparitia foliculitei fungice, cu Trichophyton, care poate afecta atat barbatii, cat si femeile.

Se poate raspandi si la nivelul feselor

Foliculita specifica adolescentilor, produsa de ciuperca Pityrosporum, apare mai ales in zona umerilor si spatelui. 'in schimb, foliculita produsa de o ciuperca numita Candida albicans apare mai ales la persoanele obeze, la nivelul scalpului sau in reginea sanilor si pe fese', explica medicul.

Igiena adecvata, esentiala

Pentru a evita neplacerile create de foliculita, medicul Oana Clatici recomanda igiena zilnica, prin spalare cu produse de curatare care sa pastreze 'mantaua acida' a pielii (sapunuri si detergenti neiritanti), evitarea epilarii atunci cand exista leziuni cutanate.

Aceasa stire a fost preluata de pe Adevarul.

Niciun comentariu: