Sorteaza doar ce te intereseaza:

Bancuri

Top of Page

marți, 20 mai 2008

Banii si femeile activeaza aceeasi zona a creierului la barbati

Hormonii care conferă bărbaţilor apetitul pentru sex şi agresivitate sunt aceiaşi hormoni care pot garanta succesul financiar de scurtă durată. Însă, deşi acest lucru pare un lucru bun, se poate transforma într-un impediment. Astfel, nivelul ridicat de testosteron îl poate face pe un bărbat să-şi asume riscuri financiare foarte mari şi dispensabile, relevă un studiu efectuat la Universitatea Cambridge din Marea Britanie. Cercetătorii au declarat că bărbaţii tineri nu sunt nişte buni investitori, pentru că niciodată nu analizează obiectiv şi raţional situaţia afacerii.

Piaţa financiară ar fi mult mai stabilă dacă în lumea afacerilor ar exista doar femei şi bărbaţi trecuţi de prima tinereţe, susţin cercetătorii. O astfel de situaţie ipotetică ar împiedica recesiunile economice, au concluzionat specialiştii de la Departamentul de Psihologie al universităţii britanice. Cercetătorii au studiat oamenii de afaceri londonezi, colectând monstre de salivă de la aceştia dimineaţa şi seara. Astfel, s-a observat că afacerile încheiate de voluntari erau influenţate de nivelul de testosteron şi cortizol al acestora.

Un nivel ridicat de testosteron duce la asumarea unor riscuri financiare inutile

Afaceriştii cu nivele ridicate de testosteron în timpul dimineţii au mai multe şanse să aibă un profit foarte mare în ziua respectivă. Testosteronul, care este un hormon specific masculin, influenţează agresivitatea, încrederea şi asumarea riscului. Cortizolul este în strânsă legătură cu incertitudinea şi nepredictibilitatea, cu alte cuvinte, cu ceea ce se confruntă un om de afaceri activ. Acest studiu vine la doar două săptămâni după ce o altă cercetare pe o temă asemănătoare a fost lansat. Studiul anterior arăta că tinerii care priveau la începutul zilei fotografii cu conţinut erotic aveau şanse mai mari să facă afaceri bune în ziua respectivă, în comparaţie cu vizionarea unor poze înspăimântătoare. Atunci când bărbaţii se gândesc la femei sau la bani, în creier se activează aceeaşi zonă.

Testosteronul face ca un bărbat să supraevalueze o situaţie financiară

Acest lucru i-a făcut pe cercetători să spună că deciziile financiare sunt influenţate de emoţii. Tocmai de aceea, nivelul crescut de testosteron poate face ca, pe termen lung, un bărbat să-şi asume riscuri financiare iraţionale. Acest lucru aduce după sine o altă slăbiciune a bărbatului. Atunci când câştigă, nivelul de testosteron creşte şi mai mult, dar atunci când acesta pierde o confruntare, de orice natură, nivelul hormonului scade dramatic şi bărbatul poate fi profund afectat.

În cazul în care bărbatul câştigă de multe ori la rând, nivelul de testosteron creşte foarte mult, iar acesta poate lua multe decizii „prosteşti”. Studiul de faţă a arătat că nivelul de testosteron al afaceriştilor influenţează şi este responsabil pentru deciziile financiare ale acestora. Concluzia a fost aceea că, în timp ce nivelul de cortizol nu creşte în timpul unei prăbuşiri a pieţei, nivelul de testosteron creşte foarte mult în timpul în care piaţa este în ascensiune. Astfel, testosteronul face ca un bărbat să supraevalueze profitul care poate fi obţinut.

Niciun comentariu: