Sorteaza doar ce te intereseaza:

Bancuri

Top of Page

luni, 26 mai 2008

Aportul de grasimi recomandat, 25% din necesarul caloric zilnic

Grasimile nu trebuie excluse definitiv din dieta, deoarece au un rol esential in corecta desfasurare a proceselor metabolice si mentinerea starii de sanatate. Calitatea grasimilor este conferita de proportia in acizi grasi esentiali.
Grasimile sau lipidele joaca un rol esential in biologia celulelor, tesuturilor si organelor. De fapt, ele au un rol important in buna functionare a intregului organism. "Din punct de vedere fiziologic, grasimile indeplinesc doua functii importante in organism: sunt macronutrienti cu cea mai mare densitate calorica – un gram furnizeaza 9 kcal/37 kj energie. De asemenea, ele au un rol structural si functional, fiind precursori de hormoni", a subliniat prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare, intr-un articol din revista de specialitate Planta Romanica. Conform specialistului, aportul de grasimi recomandat zilnic trebuie sa reprezinte aproximativ 25% din necesarul caloric zilnic pentru o persoana sanatoasa.

Din punctul de vedere al sanatatii, calitatea grasimilor depinde de sursa alimentara din care provin. Cele animale in alimentatia zilnica sunt untul, smantana, margarina sau uleiurile vegetale (floarea-sorelui, porumb, masline etc.). De asemenea, calitatea lor depinde si de compozitia acestora in acizi grasi saturati, monosaturati si polinesaturati. "Proportia dintre acestia confera proprietati fizice, chimice (cum ar fi rezistenta la oxidare), organoleptice si fiziologice", a subliniat prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi. "Astfel, grasimile rezistente la incalzire pot fi folosite la prepararea hranei prin caldura, pe cand cele sensibile la caldura sunt indicate ca atare, in salate si maioneze", a mai spus prof. dr. Gheorghe Mencinicoschi. De exemplu, uleiurile cu rezistenta scazuta la prajire (recomandate la salate) sunt cele de floarea-sorelui, porumb, soia, rapita, iar cel de palmier, masline (cel extravirgin pentru salate). In ceea ce priveste grasimile de origine vegetala, cele rezistente la prajire sunt: untura de porc sau margarina solida, cu 70% ulei de soia.

Orice dieta din care grasimile sunt complet excluse – si in special cele care contin acizi grasi esentiali (omega 6 si 3) – este periculoasa pentru sanatate."
Prof. dr. Gh. Mencinicopschi

SPECIALISTUL
» Rezistenta
Pentru ca grasimea sa fie rezistenta la prajire, punctul de fum trebuie sa fie peste 180 de grade.

230 de grade Celsius
De exemplu, punctul de fum al uleiului de palmier este aproximativ 230 de grade C, iar al celui de masline – 190 de grade C. De asemenea, raportul de acizi grasi esentiali in uleiul de masline este de 9:1.

Niciun comentariu: