Sorteaza doar ce te intereseaza:

Bancuri

Top of Page

luni, 26 mai 2008

P'alme d'Or la Cannes pentru scurtmetraj romanesc

„Megatron”, in regia lui Marian Crisan, a obtinut distinctia Palme d'Or pentru scurtmetraj, la doar un an dupa ce Cristian Mungiu a adus in premiera tarii noastre ravnitul premiu. Premiul a fost decernat de presedintele juriului, regizorul de origine taiwaneza Hou Hsiao Hsien.
Palme dOr la Cannes pentru scurtmetraj romanesc
Cea de-a 61-a editie a Festivalului de film de la Cannes si-a desemnat, duminica seara, laureatii. Pelicula „Entre les murs”, a lui Laurent Cantet, a obtinut Palme d'Or pentru lungmetraj, fiind pentru prima oara in 21 de ani cand premiul este acordat unui film francez.

Editia de anul acesta a festivalului a venit cu o surpriza importanta pentru Romania. Marian Crisan a adus Romaniei, cu "Megatron", cel de-al treilea Palme d’Or pentru scurtmetraj, dupa "Scurta istorie" de Ion Popescu Gopo si "Trafic" de Catalin Mitulescu. „Megatron” este o poveste despre un copil de 8 ani, care locuieste impreuna cu mama lui intr-un sat nu foarte aproape de Bucuresti si care isi serbeaza ziua de nastere la McDonald's. Scurtmetrajul are doar doua personaje, copilul Maxim Trinu si mama, interpretata de Gabriela Crisu, relateaza Gardianul.

„Sunt coplesit. Nu stiu ce sa zic. Este o mare surpriza pentru mine. Multumesc juriului si tuturor
celor prezenti la Cannes”, a declarat Marian Crisan.

Potrivit Romania Libera, Marele Premiu a revenit peliculei "Gomorra", de Matteo Garrone, iar un alt film italian, "Il Divo", de Paolo Sorrentino, a fost distins cu Premiul Juriului. Benicio del Toro a primit Premiul de interpretare masculina pentru "Che", de Steven Soderbergh, iar Sandra Corveloni cu echivalentul
sau feminin, pentru "Linha de passe" de Walters Salles si Daniela Thompson. Turcul Nuri Bilge Ceylan
a luat pentru "Three Monkees", Premiul de regie.

Niciun comentariu: