Sorteaza doar ce te intereseaza:

Bancuri

Top of Page

luni, 26 mai 2008

Prea multe fructe si legume strica dantura

Persoanele care consumă cinci mese pe zi din fructe şi legume riscă să îşi strice dantura, din cauza acizilor şi a zaharurilor conţinute de acestea, susţin cercetătorii britanici. Studiul a declanşat un conflict între nutriţionişti şi dentişti, primii susţinând vehement că un aport considerabil de fructe şi vegetale ajută la menţinerea sănătăţii întregului organism, fiind ideal într-un regim de slăbire. De partea cealaltă medicii stomatologi spun că după o masă de fructe sau legume, acizii mai acţionează asupra danturii cel puţin o oră, provocând eroziuni ale smalţului, sensibilitate şi cariere.

Aceştia susţin că mai periculoase decât fructele întregi sunt cele pasate sau sucurile tip nectar, formate din pulpă şi suc. Acestea pot conţine mai multă energie, zaharuri, fibre şi vitamina C, care, în timp, acţionează asupra smalţului. Se pare că fructele pasate, sub formă de cocktail sau procesate au un PH mai mare decât cele întregi, însă dentiştii recomandă reevaluarea celor cinci mese de vegetale pe zi.

Un studiu recent arată că trei sferturi dintre persoanele care sunt la regim sau au o alimentaţie sănătoasă, ştiu de regula celor cinci porţii de fructe şi legume pe zi, iar 58 la sută dintre aceştia chiar ţin cont de acest plan alimentar, care pare să dea rezultate în cazul lor. Probleme este departe de a se fi rezolvat, mai ales că nutriţioniştii nu vor să renunţa la recomandările lor, vorbind despre beneficiile în ansamblu pe care le aduce un astfel de stil alimentar.

Niciun comentariu: