Sorteaza doar ce te intereseaza:

Bancuri

Top of Page

luni, 16 iunie 2008

Ochelarii de soare pot „prăji“ ochii

Pentru o protecţie eficientă, ochelarii de soare ar ...
Deşi par a fi „de soare", ochelarii ieftini, cu sticle colorate, nu au niciun efect împotriva razelor ultraviolete. Acestea, avertizează oftalmologii, pot provoca arsuri oculare şi pot duce în timp la apariţia orbirii.

Din cauza efectului nociv pe care îl pot avea razele ultraviolete (UV) asupra retinei, oftalmologii atrag atenţia celor care vor să facă escapade la munte sau la mare că, într-o zi foarte însorită, radiaţia ultravioletă este reflectată chiar şi în zonele mai umbrite, în proporţie de aproximativ 50 la sută.

Cea mai periculoasă perioadă pentru ochi este cea din intervalul orar 12.00-16.00. Pe străzile unde nu există umbră, pe munte, pe malul lacurilor sau al mării, pericolul expunerii neprotejate a ochilor la lumina puternică a soarelui este foarte mare. Protecţia ochilor trebuie făcută atât împotriva orbirii cauzate de lumina excesivă, cât şi împotriva radiaţiilor ultraviolete.

Studiile arată că europenii îşi cumpără anual, în medie, câte două perechi de ochelari de soare. Numai că, în alegerea ochelarilor de soare contează mai mult aspectul şi mai puţin latura practică, aceea de protectori împotriva radiaţiilor solare. De altfel, oftalmologii sunt îngrijoraţi de faptul că o mare parte din ochelarii de soare comercializaţi nu au trecut prin niciun fel de control sanitar.

Oftalmologii atrag atenţia că atât razele ultraviolete de tip A (UVA), cât şi UV de tip B (UVB) sunt periculoase pentru ochi. Partea anterioară a ochiului (corneea şi conjunctiva) afectată în special de razele de tip B, explică dr. Radu Iulian Burcin, medic oftalmolog şi asistent la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila" din Bucureşti. Cristalinul absoarbe în special radiaţiile de tip A.

Expunerea repetată duce, în timp, la apariţia cataractei, mai ales dacă ultravioletele sunt reflectate şi de suprafaţa apei. În majoritatea cazurilor, efectele apar abia după mai mulţi ani, sunt progresive şi, din păcate, ireversibile.

Faptul că lentilele unei perechi de ochelari sunt colorate nu înseamnă neapărat că acestea protejează ochiul. Sticla din care sunt alcătuite aceste lentile trebuie să aibă un filtru de blocare a razelor solare, asemănător celui din cremele de protecţie solară.

Ochelari polarizaţi

„Dacă ochelarii de soare nu au protecţie la ultraviolete, pupila se dilată uşor astfel încât radiaţiile ultraviolete care trec prin ei sunt mult mai puternice şi afecteză vederea", explică dr. Burcin. În consecinţă, atunci când vă cumpăraţi ochelari de soare, aveţi grijă ca aceştia să aibă filtru împotriva razelor ultraviolete şi garanţie că au aceste proprietăţi. În plus, dacă mergeţi la mare şi staţi mult timp pe malul apei, dacă vreţi să faceţi surfing sau să mergeţi la pescuit, trebuie să vă luaţi ochelari polarizaţi, care filtrează lumina reflectată pe suprafaţa apei.

De aceea, dacă vreţi să vă protejaţi ochii de soarele puternic al verii este bine să ţineţi seama de unele sfaturi. În primul rând, ochelarii ieftini, cumpăraţi „de la tarabă", pot să dea dureri de cap (unii dintre ei au chiar dioptrii care vă pot afecta vederea), iar radiaţiile care trec prin ei sunt mult mai periculoase decât cele care trec atunci când nu aveţi deloc ochelari de soare.

Aceştia trebuie să respecte anumite criterii de calitate. Directiva Europeană EN 1836/1997 oferă o serie de standarde pe care ochelarii trebuie să le respecte înainte să apară pe piaţă. De exemplu, trebuie să treacă prin mai multe teste de laborator, de la cele mecanice până la cele de sănătate - analiza cu un spectrofotometru a capacităţii de filtrare a luminii şi a razelor ultraviolete. Numai aşa vor avea marca CE.

Cu toate acestea, organizaţiile pentru protecţia consumatorilor atrag atenţia că mulţi ochelari contrafăcuţi au marca CE, dar nu au trecut toate testele. Pe etichetă trebuie să fie inscripţionate anumite informaţii, cum ar fi filtrul solar sau directivele pe care fabricantul le respectă. Pentru protejarea eficientă a ochilor, oftalmologii recomandă ochelari de soare cu indice CE 3 sau 4.

Niciun comentariu: