Sorteaza doar ce te intereseaza:

Bancuri

Top of Page

miercuri, 23 iulie 2008

Factura la incalzire creste cu 20%

Factura la incalzire creste cu 20% 23 Iulie 2008, Evenimentul Zilei

Apa calda se va scumpi, incepand cu aceasta vara, iar din iarna romanii care primesc caldura de la sistemul centralizat vor fi nevoiti sa achite facturi cu pana la 20% mai mari.

Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE) a anuntat ca energia termica produsa in regim de cogenerare (adica, simultan cu producerea energiei electrice) se va scumpi in medie cu 9%, se arata intr-o analiza 'Capital'.

Potrivit ANRE, modificarea va avea loc incepand cu luna iulie. Cele mai mici scumpiri vor fi de 5%, iar cele mai mari poveri pe umerii consumatorilor vor depasi 20% din pretul actual. Ultimele majorari de preturi in acest domeniu au fost aprobate la inceputul anului trecut. Cresterile de preturi aprobate recent au fost necesare din cauza scumpirii explozive a combustibililor, spun cei responsabili.

Bucuresti, Suceava si Targovis te sunt cateva dintre orasele unde au fost deja aprobate scumpiri care depasesc 10%.

Potrivit unui clasament realizat de 'Capital', cea mai scumpa caldura din Romania este produsa de RADET Constanta, ajungand la 519 lei gigacaloria. Aceasta este urmata de Dalkia Alba-Iulia (512 lei), Acvacalor Brad (462 de lei) si GO SA Gheorgheni (451 de lei).

Elcen, ineficienta fara noi investitii

In Capitala a fost aprobata o crestere cu 11,2% a tarifelor Electrocentrale (Elcen). Guvernul urmeaza sa selecteze o firma de audit care va verifica structura costurilor si va cauta solutii pentru diminuarea cheltuielilor. Elcen livreaza energie termica catre RADET, care o transporta si o distribuie la consumatori. Din cauza datoriilor istorice in valoare de 700 de milioane de lei pe care le avea din 1996 catre Elcen, conturile RADET au fost blocate, iar bucurestenii riscau sa ramana fara apa calda in plina vara.

Elcen ar trebui sa treaca in subordinea Primariei Capitalei si sa fie concesionata unor firme private pentru retehnologizare, considera Jean Constantinescu, presedintele Institutului Roman pentru Studiul Amenajarii si Folosirii Surselor de Energie (IRE). Potrivit acestuia, costurile producerii energiei sunt foarte mari la Elcen, iar randamentul este foarte mic.

Sursa: Evenimentul Zilei

Niciun comentariu: