Sorteaza doar ce te intereseaza:

Bancuri

Top of Page

luni, 28 iulie 2008

Kievul vrea sa introduca studiul in ucraineana in scolile romanesti

Kievul vrea sa introduca studiul in ucraineana in scolile romanesti 28 Iulie 2008, Gardianul

Profesorii care predau in scolile romanesti din jurul granitelor au redevenit pentru cateva zile elevi, la un curs de pefectionare organizat de ICR. Dascalii din Bulgaria, Ucraina, Serbia si Republica Moldova au facut schimb de experienta, dar si de dificultatile cu care se confrunta. 'Ascultand ce se intampla in Bulgaria sau alte tari, noi inca o ducem bine. Avem 86 de scoli cu predare in limba romana', spune profesoara Maria Borla, din comuna Ciudei, din raionul Storojinet. incercarile Kievului de a taia elanul invatamantului romanesc nu lipsesc.

'Exista o scrisoare metodologica, nu este ordin inca, pentru 2008-2009, in care se propune introducerea predarii in limba ucraineana a istoriei Ucrainei si, pe masura posibilitatilor, a geografiei Ucrainei', spune doamna Borla. Totodata, introducerea vizelor a redus foarte mult numarul elevilor romani din Ucraina care doresc sa studieze in tara. In plus, multi dintre ei aleg acum sa mearga la universitatile private, care au rasarit ca si ciupercile dupa ploaie in Cernauti.

Profesorul Anatol Moraru din Balti a atras atentia ca, in mod paradoxal, desi colegii din Cernauti sunt geografic aproape, dialogul este aproape inexistent, chiar daca au probleme similare. 'In cazul Ucrainei este o politica de ucrainizare, ca si in cazul Republicii Moldova, unde actuala conducere merge pe moldovenism.

Aceste contacte trebuie sa si le asume cineva', ne-a declarat profesorul Moraru, sugerand necesitatea implicarii autoritatilor romane. 'Guvernul de la Chisinau ii sustine pe asa-zisii moldoveni din sudul Basarabiei si Odesa din interes', a adaugat el. invatamantul in limba rusa se dezvolta in Republica Moldova, unde exista mai multe filiale ale universitatilor din Rusia, in timp ce filialele universitatilor romanesti au fost blocate sub diverse pretexte. In Bulgaria, limba romana castiga teren atat in randul vlahilor, dar si al bulgarilor. 'Intai se zicea ca bulgarii sunt prosti. La noi se zicea ca romanii sunt prosti. Acum s-a vazut ca nu e asa', povesteste Pamilinia Petrova din Vidin.

Sursa: Gardianul

Niciun comentariu: