Sorteaza doar ce te intereseaza:

Bancuri

Top of Page

joi, 7 august 2008

Scut rusesc in Europa

Scut rusesc in Europa 07 August 2008, Evenimentul Zilei

Moscova ameninta cu instalarea de sisteme antiracheta in Belarus si Caucaz, daca SUA vor amplasa elemente ale sistemului antibalistic in Europa Centrala.

Rusia a anuntat ca ar putea relua cooperarea militara cu Belarusul si instala un sistem de aparare antiracheta in Caucaz si Asia Centrala, daca Statele Unite amplaseaza unsprezece rachete interceptoare si o baza radar in Europa Centrala. Ambadasorul rus la Minsk, Aleksandr Surikov, a declarat, ieri, ca Rusia analizeaza posibilitatea desfasurarii de rachete Iskander si bombardiere strategice pe teritoriul Belarusului, relateaza AFP.

'Vom putea discuta despre toate acestea dupa semnarea unui acord (privind scutul american antiracheta - n.r.) intre Statele Unite si Polonia', a adaugat ambasadorul rus, precizand insa ca este exclusa desfasurarea de arme nucleare. Un acord incheiat in 1994 prevede ca Moscova trebuie sa isi retraga armele nucleare amplasate in fosta republica sovietica inainte de destramarea URSS, a reamintit Aleksandr Surikov.

Washingtonul si Praga au semnat, luna trecuta, un acord privind instalarea bazei radar, iar negocierile cu Varsovia nu s-au incheiat inca, Moscova profitand de situatia creata pentru a face presiuni. La inceputul saptamanii, comandantul fortelor aeriene ruse, generalul Aleksandr Zelin, a vorbit chiar despre amplasarea unui sistem antiracheta in Caucaz si Asia Centrala.

Premierul Putin curteaza Cuba

Premierul rus, Vladimir Putin, s-a pronuntat luni in favoarea restabilirii legaturilor cu Havana, negand insa zvonurile potrivit carora Cuba ar putea fi folosita ca punct de alimentare pentru bombardierele nucleare rusesti. 'Trebuie sa ne restabilim pozitiile in Cuba si in alte tari', a spus Vladimir Putin, care, anul trecut, ameninta cu desfasurarea de rachete in enclava Kaliningrad.

Un diplomat cubanez a declarat pentru RIA Novosti, sub protectia anonimatului, ca regimul cubanez nu este interesat deocamdata de propunerea sefului guvernului de la Moscova. 'Nici macar nu am fost instiintati in legatura cu intentiile Rusiei', a tinut sa precizeze diplomatul.

Sursa: Evenimentul Zilei

Niciun comentariu: