Sorteaza doar ce te intereseaza:

Bancuri

Top of Page

luni, 15 septembrie 2008

Sunt cu adevarat usoare alimentele 'fara grasimi'?

Sunt cu adevarat usoare alimentele \'fara grasimi\'?
15 Septembrie 2008, Click!

Nu intotdeauna produsele alimentare 'light' , adica cele cu continut scazut sau fara grasimi si zahar ofera chiar tot ce promit pe ambalaj. Informatiile mentionate pe cutie ne pot induce in eroare. Unele produse contin chiar ingrediente ascunse, ce ingrasa. Specialistul cotidianul german 'Bild', Antje Gahl, de la Asociatia Germana pentru Alimentatie raspunde la cele mai importante intrebari legate de produsele 'light'.

Ce inseamna 'light'?

Alimentele 'light' au cel putin cu 30% mai putina grasime, mai putin alcool sau mai putine calorii fata de produsele normale. Din 1 iulie 2007 exista o ordonanta UE care defineste notiunea de 'light'. Astfel, 'light' e sinonim cu 'redus'. Producatorul e obligat sa mentioneze pe ambalaj ce anume face ca acel produs sa fie 'usor', cu alte cuvinte, daca are un procent mai mic de cofeina, alcool, zahar sau grasime.

Cat de usoare sunt in realitate?

Acestea sunt limitele maxime: alimentele cu putina grasime au voie sa contina maximum 3 g de grasime la 100 g de produs. La produsele lichide, precum laptele, valorile sunt de 1,5 g /100 g. Pentru denumirea 'fara grasime' limita este situata la 0,5 g /100 g. Un produs este cotat ca avand putin zahar ('light') daca are 5 g zahar/100 g. Chiar daca un produs e 'fara zahar' pe eticheta, are voie sa contina pana la 0,5 g zahar la 100 g/ml. si bauturile 'fara alcool' pot contine, legal, pana la 0,5% alcool. Caloriile insa trebuie reduse pana la 30%.

Pot slabi cu ele?

Da, daca le folositi cum trebuie, acestea va pot ajuta sa reduceti numarul de calorii. Concret: daca inlocuiti produsele normale cu cele 'light' si mentineti cantitatea consumata, dieta va functiona. La bauturi, functioneaza foarte bine. De exemplu, 1 l de cola normala contine 110 g de zahar, pe cand varianta 'light' a produsului nu contine zahar si grasimi.

De ce nu sunt foarte recomandate?

Pentru ca pot schimba modul cum percepem gustul. Daca, de exemplu, inlocuim zaharul cu un indulcitor artificial, gustul dulce ramane. Iar cu cat mancam mai multe produse dulci, cu atat mai mult va creste pofta noastra de alimente de acest fel, care ne dau energie. in consecinta, pot declansa adevarate atacuri de foamete.

Cum le pot inlocui?

Cu alimente care au, in mod natural, un continut redus de zahar. Un iaurt cu putine grasimi din supermarket e gustos, dar contine si destul de mult zahar. O alternativa buna: iaurt natural cu marmelada sau amestecat cu fructe neconservate. Are mult mai putin zahar, iar gustul e tot dulce.

La ce trebuie sa fiu atent cand le cumpar?

Cititi cu atentie eticheta. Unde scrie 'light', inseamna ca numai o parte din produs este redus: zaharul, grasimea, alcoolul sau caloriile. Asadar, unele produse 'light' pot fi adevarate bombe de calorii.

Sunt indulcitoarele artificiale nesanatoase?

Nu. indulcitoarele sau alte produse care inlocuiesc zaharul sunt controlate de Uniunea Europeana inainte de lansarea lor pe piata. Numai cine consuma cantitati exagerate sau este alergic la aceste substante poate avea dureri de burta. Limita maxima este, pentru o persoana, de 40 mg/kg greutatea corpului. Cu alte cuvinte, pentru o persoana cu greutatea de 70 kg, aproximativ 266 de tablete indulcitoare sau 26,6 l de cola 'light'.

Ce inseamna '0,1% grasime'?

Cu aceasta eticheta se vand bine anumite produse lactate, precum iaurtul. Trebuie sa stiti insa ca doar procentul de grasime e redus, in timp ce celelalte ingrediente raman aceleasi, pentru a se mentine gustul. incercati sa comparati iaurtul 'light' cu cel normal. Diferenta de calorii e foarte mica.

Sursa: Click!

Niciun comentariu: