Sorteaza doar ce te intereseaza:

Bancuri

Top of Page

miercuri, 26 noiembrie 2008

Calciul, al saselea gust

Calciul, al saselea gust Jurnalul National | 26 Noiembrie 2008

Acru, amar, dulce, sarat. Celor patru gusturi fundamentale li s-a adaugat in 2007 savoarea alimentelor, numita de specialisti gustul umami. Dar iata ca in 2008 cercetatorii au descoperit si al saselea gust: calciul.

Michael Tordoff, cercetator la Monell Chemical Senses Center din Philadelphia, a ajuns la concluzia ca pe limba exista papile gustative capabile sa detecteze calciul.

Potrivit prof. Tordoff, calciul nu seamana cu nici unul din cele cinci gusturi cunoscute pana acum. Initial, capacitatea de a detecta calciul a fost testata la soareci de laborator. Dar faptul ca oamenii si soarecii au multe gene asemanatoare i-a facut pe oamenii de stiinta sa continue testele la om.

Astfel au aflat ca receptorii (papilele gustative) de pe limba sunt capabili sa diferentieze calciul de celelalte gusturi. 'Nu exista un cuvant mai potrivit pentru a descrie gustul calciului. Este putin amar, dar si acru. Dar este mult mai mult decat atat, deoarece pe limba exista receptori specializati pentru calciu, nu doar pentru componentele amare sau acre', a explicat Michael Tordoff.

SAVUROASE
Gustul umami desemneaza savoarea alimentelor. El a fost definit inca din 1908 de profesorul Kikunae Ikeda de la Universitatea Imperiala din Tokyo, dar de-abia in 2007 cercetatorii au descoperit papi­lele gustative specializate in perceperea acestui gust.

Umami este un gust dat de continutul de proteine al alimen­telor si de descompunerea proteinelor in timpul fermentarii sau prepararii alimentelor la foc mic.
Asa se explica savoarea friptu­rilor la cuptor, supelor, ciupercilor, branzeturilor, vinurilor.

Ce percep papilele gustative

* Amar: cafea, ceai verde sau negru, cicoare, cacao, unele vinuri, bere, andive, sparanghel, telina, andive, vinete etc.
* Acru: citrice, kiwi, ananas, coacaze, rosii, conopida, ceapa, ciuperci, iaurt, mustar, vin, muraturi etc.
* Sarat: chipsuri, alune, mezeluri etc.
* Dulce: zahar, dulceata, miere
* Umami: parmezan, sos de soia, sos Worcestershire, supa de vita, cimbru, patrunjel

Niciun comentariu: