Sorteaza doar ce te intereseaza:

Bancuri

Top of Page

joi, 5 noiembrie 2009

Va rasari in inima Africii un nou ocean?

Va rasari in inima Africii un nou ocean?

O fisura gigantica cu o lungime de 56 de kilometri, produsa in desertul Etiopiei, va face posibila aparitia unui nou ocean, confirma cercetatorii.

Primele efecte au aparut in 2005 insa. intr-un timp foarte scurt. ceea ce parea a fi o crapatura s-a transformat intr-un sant adanc care se intinde pe o lungime de aproximativ 56 de kilometri. Unii geologi sunt de parere ca in zona afectata va aparea un nou ocean sau o noua mare.

Un studiu efectuat de catre o echipa internationala de specialisti, publicat in revista Geophysical Research Letters, releva faptul ca procesul care creeaza aceste ridicari ale scoartei sunt aproape identice cu cele existente pe fundul oceanelor, prin urmare, este posibil ca in viitor in acest loc sa se afle o intindere de apa. Acelasi fenomen pare sa afecteze in prezent si relieful Marii Rosii.

Utilizand informatii seismice recente, cercetatorii au reconstituit evenimentul pentru a demonstra ca procesul de "despicare" a suprafetei a avut loc intr-un timp foarte scurt. Dupa eruptia vulcanului Dabbahu, aflat in partea nordica a fisurii, magma a fost impinsa catre suprafata. Ca urmare a presiunii exercitata de aceasta, crapatura initiala a inceput sa se mareasca.

"Relieful abrupt de pe fundul oceanelor este creat in urma unui proces similar al intruziunii magmei, insa nu am banuit ca acesta se poate repeta la suprafata pamantului si mai ales, sa se manifeste intr-o perioada atat de scurta de timp", declara Cindy Ebinger, profesor de stiinte ale mediului in cadrul Universitatii Rochester si co-autor al studiului.

Sursa: Fox News

Niciun comentariu: