Sorteaza doar ce te intereseaza:

Bancuri

Top of Page

sâmbătă, 17 mai 2008

Cum sa ne oprim din mancat

Specialiştii spun că atmosfera în care mâncăm contribuie esenţial la creşterea apetitului. În restaurante, se trage de timp între servirea felurilor de mâncare, astfel încât suntem ademeniţi cu băuturi, aperitive şi tot felul de snack-uri. Acasă, televizorul ne face să mâncăm mult fără să ne dăm seama. Apoi şi vasele în care este servită mâncarea contează. Dacă folosim unele de plastic, uşor de dus pe canapea sau în pat, le vom umple mai mult decât aveam nevoie, pentru a avea provizii cât urmărim un film sau programul preferat. Şi lumina ne influenţează pofta de mâncare. Cei care vor să îşi micşoreze porţia trebuie să opteze pentru o cameră albastră sau măcar pentru folosirea becurilor cu lumina albastră.

În ultimii 20 de ani, s-a dublat mărimea porţiilor

Când vine vorba de porţii, acestea par cu atât mai mici cu cât farfuria este mai mare. Cercetătorii spun că în ultimii 20 de ani, mărimea farfuriilor folosite zilnic s-a „dilatat” cu circa 70 la sută, fapt care a dus la creşterea porţiilor cu cel puţin 50 la sută. Asocierea mâncatului cu diverşi stimuli din exterior influenţează la fel de mult apetitul. Dacă în drum spre serviciu trecem pe lângă un fast- food sau acasă asociem cina cu programul de seară preferat, cu siguranţă că vom ajunge să mâncăm mai mult decât trebuie. Specialiştii ne sfătuiesc să nu sărim peste micul dejun cu gândul la preparatele de la respectivul fast-food şi să renunţăm la orice altă activitate când mâncăm.

Cu cât acordăm o importanţă mai mare mesei şi suntem atenţi doar la ce e în farfurie, cu atât va fi mai uşor să reducem porţiile. Varietatea influenţează major apetitul, de aceea mesele tip bufet, adevărate festinuri gastronomice ne fac să gustăm din fiecare fel, fără să ne oprim când ne-am săturat. Specialiştii spun să alegem câte două feluri o dată pentru a nu încărca farfuria. În plus, după ce savurăm respectivele gustări, putem alege altele dacă nu ne-am săturat, fără a risca să golim o farfurie plină şi diversificată.

Gustări sub 100 de calorii sau fructe

Specialiştii ne sfătuiesc să alegem farfurii mici, pe care porţiile vor arăta consistente, chiar dacă vor fi şi ele reduse. Ideea de a avea farfuria plină contribuie la inducerea stării de saţietate. Apoi trebuie să alegem pahare normale şi doar să ciocnim cu invitaţii de la o petrecere, fără a gusta de fiecare dată. Dacă ni se face foame între mese, trebuie să alegem doar gustări de maximum o sută de calorii sau un fruct. Iar atunci când mâncăm la restaurant, trebuie să împărţim porţia în jumătate. După prima parte, să bem un pahar cu apă, care ajută la digestie. După o pauză de zece minute ne vom da seama că suntem sătui, fără a termina şi restul din farfurie.

Niciun comentariu: