Sorteaza doar ce te intereseaza:

Bancuri

Top of Page

sâmbătă, 17 mai 2008

Vitamine din grau integral

Grîul este sursă bună de fibre alimentare solubile şi insolubile, de vitamine din complexul B, fier şi proteine. În ţara noastră, grîul prezent în pîine şi paste făinoase – acoperă aproximativ 30% din raţia zilnică de calorii. Un mic dejun sănătos şi consistent, mai ales acum în timpul postului, poate fi alcătuit dintr-o porţie de fulgi de grîu integral. Pentru un plus de savoare, peste fulgi putem adăuga puţină miere sau sirop de arţar. Este un mic dejun care ne dă energie pentru prima parte a zilei.

Boabele de grîu din care sînt obţinuţi fulgii pentru micul dejun se remarcă prin bogăţia de vitamine din complexul B, vitamina E şi minerale: calciu, fier, magne­ziu, zinc, fosfor. De aceea, fulgii de grîu sînt recomandaţi împotriva anemiei, asteniei fizice sau intelectuale, rahitismului, tuberculozei, bolilor hepatice. “În tradiţia bi­blică grîul se consuma sub formă de boabe prăjite pe o lespede de piatră, ca pîine nedospită sau dospită, iar în situaţii de excepţie în stare crudă. Analizele biochimice au demonstrat faptul că principiile nutritive ale acestei cereale sînt repartizate în toate straturile bo­bului de grîu, iar o alimentaţie corectă şi eficientă nu se poate obţine decît folosindu-se pîinea integrală. Numeroase studii asupra pîinii relevă că pîinea integrală nu predispune la obezitate, îşi păstrează calităţile timp îndelungat şi este bine tolerată de persoanele cu afecţiuni digestive”, notează dr Pavel Chirilă, în volumul “Alimentaţia echilibrată a omului sănătos. Principiile dietei naturiste”.

CALORII. Grîul conţine 310 calorii/100 g, 64 g carbohidraţi, 13 g proteine, 2 g grăsimi. “Creierul nostru se hrăneşte cu glucoză, care într-o dietă echilibrată provine în principal din carbohidraţii conţinuţi de cereale: amidonul şi fibrele alimentare. Aceşti carbohidraţi furnizează energie organismului treptat, astfel încît sunt prevenite şocurile insulinice, scăderea sau creşterea bruscă a glicemiei”, ne spune prof. dr Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare. Fibrele alimentare sînt concentrate în învelişul exterior al bobului de grîu, de aceea trebuie să alegem cerealele integrale, făina integrală din care nu au fost eliminate tărîţele. Fibrele contribuie la scăderea nivelului colesterolului şi contribuie la uşurarea digestiei. De asemenea au un rol dovedit în prevenirea cancerelor, în special a celui de colon.
Pîine integrală
Învelişul bobului de grîu conţine lignani, substanţe care reduc riscul bolilor de inimă. În procesul de rafinare a făinei însă, aceste substanţe cu efect cardioprotector sînt pierdute o dată cu tărîţele. De aceea, nutriţioniştii ne sfătuiesc să alegem pîinea din măciniş integral, în nici un caz pîinea albă. O persoană sedentară nu are voie să mănînce mai mult de 50-100 g pîine pe zi, iar una cu activitate medie – 100-200 g. Fie ea şi integrală, pîinea – ca şi cerealele de altfel – furnizează peste 300 de calorii/100 g. “De asemenea, nu este recomandat execesul de cereale integrale. Acestea conţin o cantitate mare de fitaţi (săruri insolubile), care pot împiedica absorbţia calciului şi pot favoriza eliminarea lui”, ne spune prof. dr Gheorghe Mencinicopschi.

Niciun comentariu: