Sorteaza doar ce te intereseaza:

Bancuri

Top of Page

vineri, 27 iunie 2008

Cum să ne ferim de caniculă

Fructele ajută corpul să nu se deshidrateze
Ceaiurile, fructele dulci şi alimentele nesărate ajută organismul să reziste în faţa temperaturilor ridicate

Pentru a funcţiona la parametri normali pe timp de caniculă, organismul are nevoie de minimum trei litri de lichide pe zi şi de două mese principale cu supe şi ciorbe.

Căldura mare, aerul uscat, razele puternice ale soarelui accentuează tendinţa de deshidratare a corpului. Transpirăm foarte mult şi, odată cu lichidele eliminate prin piele, pierdem şi săruri minerale importante pentru metabolism.

Fitonutriţionistul Eugen Giurgiu ne sfătuieşte cum să contracarăm efectele negative ale caniculei.

Prima măsură este aceea a hidratării corecte. Teoretic, ştim că trebuie să bem doi litri de apă pe zi. Pe timpul verii, această cantitate trebuie să depăşească trei litri pentru ca organismul să funcţionize în parametri normali.

Acum trebuie să consumăm apă, sucuri, compoturi de fructe cu lămâie, ceaiuri (soc, busuioc, mentă, ceai verde) oţet de mere în amestec cu miere (câte o linguriţă din fiecare, la o cană de apă plată) şi lapte.

Dieta trebuie completată cu supe şi ciorbe bogate din dovlevcei, roşii, morcovi, conopidă, varză şi ceapă.

Apa bogată în sodiu, de evitat

Apele minerale, cu un indice ridicat de sodiu, reţin apa în organism şi trebuie evitate, mai ales de persoanele hipertensive. Apa plată şi apa de izvor reprezintă alternative sănătoase pentru că indicele lor de sodiu şi calciu este scăzut. Vom proteja astfel şi rinichii care sunt suprasolicitaţi de surplusul de lichide.

Pentru că nou-născuţii elimină mai uşor lichidele decât adulţii, aceştia trebuie să bea de două ori mai multă apă, raportată la un kilogram greutate.

Lichidele băute nu trebuie să fie foarte reci pentru că se creează un decalaj prea mare între lichidul îngurgitat şi temperatura din jurul nostru.

Vor avea de suferit, în primul rând, laringele şi tubul digestiv, apariţia laringitei şi a indigestiilor fiind reacţiile cele mai frecvente ale organismului.Băuturile alcoolice, în special "tăriile" nu sunt recomandate în zilele foarte fierbinţi.

Alimente uşoare, legume şi fructe

Fitonutriţionistul Eugen Giurgiu recomandă ca pe timpul verii să avem două mese principale pe zi. Ele trebuie să fie compuse din alimente uşoare, cu vitamine, pe care le putem aduna din legume şi fructe de culoare roşie, bogate în Vitamina C şi flavonoide (vişine, cireşe, piersici), cu gustul dulce, dar şi sucuri şi nectaruri din fructe care combat efectele razelor solare. Alimentele sărate şi picante trebuie consumate în cantităţi foarte mici pentru că ele contribuie la creşterea temperaturii în organism.

Niciun comentariu: