Sorteaza doar ce te intereseaza:

Bancuri

Top of Page

joi, 5 iunie 2008

Cum să „scăpăm” de picioarele „umflate”

Alimentele proaspete sunt recomandate în detrimentul celor „ambalate“

O dietă săracă în calorii şi viaţa sedentară sunt principalii vinovaţi pentru retenţia de apă. Organismul corectează singur dezechilibrele hidrice, dar retenţia de apă poate avea mai multe cauze sau poate fi semnalul unei afecţiuni netratate la timpul potrivit. În special vara, când nevoia de hidratare a organismului este mai intensă decât în alte perioade ale anului, poate apărea fenomenul retenţiei şi la persoane care nu s-au mai confruntat cu această problemă.

Cum cel mai bine este să previi decât să tratezi, specialiştii în nutriţie şi fitness spun că organismul nu va reţine mai multe lichide decât are nevoie dacă sunt respectate câteva reguli ale echilibrului hidric. Totul porneşte de la alimentaţie şi sport. O dietă bogată în alimente benefice pentru digestie- iaurt, cereale integrale, orez brun, varză – va favoriza şi eliminarea lichidelor în exces. Nu trebuie ocolite nici plantele diuretice, ca ghimbirul şi păpădia, care pot fi ingredientele minune pentru ceaiuri răcoritoare.

Fără sare şi zahăr

Sarea este unul din factorii care favorizează reţinerea apei în organism. Specialiştii ne sfătuiesc să ascundem solniţa şi să eliminăm din meniu alimentele tentante pe perioada vacanţei, dar care abundă în sare: hot dog, măsline, alune prăjite, murături sau alimente congelate. Putem alege sosuri de soia, ketch-up, carne sau brânză. Nici zahărul nu este un aliat al eliminării apei din organism. Prea mult dulce poate creşte nivelul de insulină şi scădea capacitatea organismului de a elimina sodiul. Trebuie evitate cerealele îndulcite, prăjiturile, toppingurile de îngheţată şi băuturile carbogazoase.

Chiar dacă vara scade pofta de mâncare, trebuie să avem grijă să mâncăm puţin şi des pentru că o dietă săracă în calorii poate duce la pierderea unor kilograme, dar va „ajuta” la acumularea, în compensaţie, a lichidelor consumate. Ideal este să nu scădem sub 1.200 calorii zilnic şi să includem în meniu cel puţin un aliment bogat în proteine, care are rolul de a bloca retenţia de apă.

Alimentele trebuie să fie proaspete

Apoi, tot ce punem în farfurie e mai bine să fie cumpărat proaspăt din piaţă decât gata ambalat la supermarket. Produsele, chiar dacă par proaspete, pot conţine mai multă sare care să le conserve calităţile timp de câteva zile, cât stau pe rafturile marilor magazine.

Vara putem alege cu încredere bananele pentru că sunt bogate în potasiu, nutrient care asigură echilibrarea lichidelor din organism. O alegere la fel de bună sunt caisele, avocado sau stafidele, la fel de bogate în potasiu.Totodată nu trebuie neglijată nici mişcarea, mai ales că sistemul limfatic nu poate curăţa organismul de lichid dacă muşchii nu lucrează.

Patru ore de mişcare pe săptămână sunt ideale pentru a ajuta la eliminarea apei şi sărurilor, transpirând şi crescând intensitatea respiraţiei. Nu trebuie ignorat nici înotul, sportul ideal pe timp de vară, care presează muşchii să renunţe la apa în exces. Nutriţioniştii ne sfătuiesc să alegem din când în când un vin sec sau un cocktail diluat, care ne poate ajuta să scăpăm de apa în plus. Nu trebuie exagerat, pentru că riscăm să ne deshidratăm. În final, dacă reţinem lichidele nu înseamnă că trebuie să renunţăm la o hidratare corespunzătoare. Cele 8 pahare de apă pe zi sunt o regulă de aur deoarece drenează şi ajută la eliminarea toxinelor şi sărurilor, susţin medicii specialişti.

Un organism hidratat corespunzător are cele mai mici şanse să reţină lichidele. (E.H.)

Niciun comentariu: