Sorteaza doar ce te intereseaza:

Bancuri

Top of Page

miercuri, 18 iunie 2008

Flori de soc - panaceu si ingredient alimentar

flori de soc
209
Denumire stiintifica: Sambucus nigra (sinonim cu S.candensis) Denumiri comune: Familie: Adoxaceae. In clasificarile vechi, specilistii catalogau genul Sambucus in familia Caprifoliaceae, mult mai cuprinzatoare Origine: Regiunile temperate ale Europei si Americii de Nord
Aspect si prezentare: Arbust cu crestere dreapta si viguroasa, ce ajunge in medie pana la 5-7 ma inaltime, formeaza o coroana deasa de frunze palmate, verde intens, compuse din 5-7 foliole distincte, oval alungite si dintate pe margini si inflorescente mari, albe, puternic parfumate. Are frunzis caduc si crestere rapida, primavara fiind printre primele tufe care inverzesc.
Conditii de ingrijire: Desi se poate vedea uneori si in gradini, ca planta cultivata, Socul gaseste adesea in locurile in care creste spontan: in vai insorite, la marginea palcurilor de padure, in luminisuri si oriunde dispune de suficienta lumina si un sol bogat.


Are nevoie de lumina, dar intrucat nu suporta arsita si soarele direct, creste cel mai bine in apropierea arborilor inalti, a caror ramuri filtreaza razele directe si arzatoare ale soarelui. Se poate cultiva si in penumbra dar inflorirea nu va fi foarte bogata, in aceasta situatie, arbustul dezvoltand mai mult frunzis.
Este nepretentios in privinta caldurii, acceptand si temperaturile ridicate din timpul verilor caniculare, dar si frigul iernii. Cu o ingrijire ceva mai atenta toamna, cand va trebui invelit la baza, cu un strat de paie sau frunze uscate, va trece cu bine si de perioada de inghet.
Nu sufera la uscaciunea aerului dar umiditatea atmosferica ridicata va reduce semnificativ riscul atacului insectelor daunatoare (paianjeni, cosenile).

Niciun comentariu: