Sorteaza doar ce te intereseaza:

Bancuri

Top of Page

miercuri, 30 iulie 2008

6 mituri despre obezitate

6 mituri despre obezitate 30 Iulie 2008, Click!

Dupa o zi intreaga la birou, cobori cu liftul, te urci in masina si... iar in lift. Ajungi acasa prea obosit ca sa mai faci ceva. iti iei farfuria cu mancare, te urci in varful patului si incepi sa butonezi telecomanda, pana adormi.

Acelasi scenariu in fiecare zi. Fiecare dintre noi a trecut printr-o asemenea perioada. Unii insa, au platit cu varf si indesat pentru ca au fost sedentari. S-au ales cu kilograme bune in plus, de care nu au mai putut scapa. Au ajuns obezi. Iata ce este adevarat si ce nu din tot ce se spune despre obezitate, conform www.hotnews.ro.

1. Oamenii obezi mananca mai mult decat cei slabi. 19 studii din 20, facute inainte de 1979, arata ca persoanele obeze mananca la fel sau chiar mai putin decat persoanele care au o greutate normala.

Obezitatea are o multime de cauze. Genetica, functiile endocrine, stilul de viata, medicamentele si metabolismul - toate au un rol in determinarea greutatii cuiva.

2. Cei care incearca sa slabeasca o fac pentru a fi mai sanatosi, dar si pentru a-si prelungi durata de viata. Daca slabesti nu inseamna neaparat ca vei trai mai mult. De fapt, cei care tin diete prea drastice sau a caror greutate fluctueaza de-a lungul timpului risca de doua ori mai mult sa dezvolte boli cardiovasculare si diabet de tip 2, fata de cei care raman supraponderali.

3. Majoritatea oamenilor se ingrasa cand imbatranesc. Motivul pentru care greutatea poate creste o data cu varsta este acela ca oamenii devin mai putin activi si au tendinta sa piarda din masa musculara, ceea ce face ca metabolismul sa se incetineasca.

4. Daca esti obez, nu ai cum sa fii sanatos. in cazul persoanelor supraponderale active, riscul de mortalitate este mai mic decat in cazul celor care au o greutate normala, dar sunt sedentare. Predispozitia la anumite boli poate fi redusa daca persoana respectiva, chiar si supraponderala, este activa.

5. Oamenii devin obezi pentru ca nu fac nimic sa slabeasca. Obezitatea nu este intotdeauna o problema de comportament. in unele cazuri, problemele hormonale joaca un rol mai important decat miscarea si mancarea.

6. Obezitatea e specifica doar tarilor foarte dezvoltate, unde oamenii au un stil de viata neglijent. Contrar asteptarilor, si in tarile in curs de dezvoltare, unde mai exista inca persoane care sufera de foame, exista persoane supraponderale.

Explicatia pare sa fie simpla: metabolismul e afectat de schimbarile sociale, care determina un consum mai mare de alimente si, in cele din urma, adaptari genetice. Un studiu arata ca obezitatea infantila poate avea drept cauza faptul ca mamele nu mananca suficient in timpul sarcinii.

Sursa: Click!

Niciun comentariu: