Sorteaza doar ce te intereseaza:

Bancuri

Top of Page

luni, 14 iulie 2008

Bush dă „lumină galbenă“ unui atac contra Iranului

Preşedintele SUA aşteaptă ca armata israeliană să fie pregătită de atacarea instalaţiilor nucleare, după care ar putea da „lumină verde“ atacului.
Preşedintele SUA, George W. Bush, a anunţat guvernul de la Ierusalim că ar putea aproba un viitor atac israelian asuprainstalaţiilor nucleare iraniene dacă negocierile cu Teheranul eşuează, a dezvăluit „Sunday Times“, citând un înalt oficial din cadrul Pentagonului. Conform expresiei utilizate de publicaţia britanică, Bush a dat „lumină galbenă“ unui plan israelian de bombardare a principalelor instalaţii nucleare iraniene, în ciuda opoziţiei generalilor americani.

Lumina galbenă înseamnă pregătiţi-vă, fiţi pregătiţi de un atac imediat şi spuneţi-ne când sunteţi gata“, a explicat oficialul jurnaliştilor. Pe de altă parte însă, guvernului israelian i s-a spus că nu se poate aştepta la ajutor din partea forţelor americane şi că nu va putea utiliza bazele militare americane din Irak pentru sprijin logistic.

Dezvăluirea făcută de „Sunday Times“ apare într-o perioadă în care se vehiculează în presă diverse planuri împotriva programului nuclear iranian. Regimul Ahmadinejad a acuzat deja Israelul şi SUA că duc un „război psihologic“ la adresa Iranului, prin ameninţarea utilizării forţei.

Decizia de a ataca Iranul va rămâne la latitudinea Ierusalimului şi nu se ştie dacă actuala „lumină galbenă“ se va transforma în „lumină verde“ din partea administraţiei Bush. „Această administraţie nu va ataca Iranul. Asta s-a decis deja, dar preşedintele este preocupat de ameninţarea nucleară la adresa Israelului şi ştiu că el consideră că nimic altceva decât forţa nu va opri Iranul“, a mai declarat oficialul Pentagonului. Testele balistice efectuate săptămâna trecută de Iran nu au fost catalogate drept o ameninţare imediată la adresa Israelului sau a ţintelor americane din regiune.


Ofiţerii americani se opun unui eventual atac împotriva Iranului, temându-se de răspunsul iranian, care ar pune în pericol soldaţii din Irak şi Afganistan. Oficiali iranieni au anunţat sâmbătă că, dacă Iranul va fi atacat, va răspunde distrugând Israelul şi 32 de baze militare ale SUA din Orientul Mijlociu. Iranul a testat săptămâna trecută rachetele sale Shahab-3, cu o rază de acţiune de 2.000 km, care pot ajunge până în Israel, dar şi până în regiunile din estul României.

„Uliii“ israelieni se tem că, dacă următorul preşedinte al SUA va fi Barack Obama, acesta nu va accepta un atac împotriva Iranului. Democratul a dat deja de înţeles că ar privilegia măsura negocierilor cu Teheranul, notează „Sunday Times“. „Dacă aş fi israelian, nu aş aştepta“, a declarat oficialul de la Pentagon. Totuşi, indiferent de care parte ar începe un atac, ar urma o serie de represalii ce ar avea o influenţă catastrofală asupra pieţei petrolului, ce a atins deja preţuri-record.

Pentru a fi considerat eficient, un atac israelian împotriva Iranului ar trebui să întârzie programul nuclear al acestui stat cu cel puţin cinci ani, ceea ce ar reprezenta cea mai dificilă misiune armată israeliană din ultimii 60 de ani. Kenneth Katzman, fost analist CIA, consideră că Israelul nu ar reuşi singur să dea înapoi programul nuclear iranian cu foarte mult. „Poate că israelienii ar putea începe un atac şi să ne lase pe noi să îl terminăm. Poate că asta a fost intenţia lor de la început“, a declarat Katzman.

Niciun comentariu: