Sorteaza doar ce te intereseaza:

Bancuri

Top of Page

joi, 17 iulie 2008

Ce culori sunt potrivite intr-o casa

Ce culori sunt potrivite intr-o casa
Un rol decisiv in amenajarea unei locuinte il au culorile

In functie de nuantele alese pentru pereti, se poate decora tot restul casei

Culoarea este elementul principal in interiorul unei case. Peretii, mobila, draperiile si tapiteria, totul este coordonat pe baza culorii si a designului. Peretii sunt cei mai importanti. Perdelele, pernele si mobila ar trebui alese fie in armonie cu peretele, fie in contrast cu acesta. Asa ca, primul lucru la care trebuie sa va ganditi atunci cand va apucati de decorat o casa este culoarea peretilor. Acestia trebuie vopsiti periodic, pentru a le mentine stralucirea si a impiedica uzura. Culoarea poate modifica perceptia asupra unei case in diferite moduri. O poate face sa para odihnitoare, dramatica sau intima. Designerul american Charles Allem considera ca foarte multi proprietari gresesc atunci cand se tem de culoare, mai ales in spatiile restranse.

'Culoarea', spune el, 'este cea mai putin costisitoare cale de a transforma o camera dintr-una banala intr-una de vis'. Ca sa nu mai vorbim ca puteti salva o buna parte din buget vopsind voi insiva peretii. Ca sa nu dati gres, tineti cont de schema clasica a culorilor — primare (albastru, rosu si galben) si secundare (verde, portocaliu si violet). Acestea din urma sunt luminoase si vibrante, in vreme ce pastelurile si culorile neutre, luminoase, dau impresia de caldura si liniste. in fine, indiferent ce alegeti, specialistii spun ca trebuie sa tineti cont de cativa factori:

Marimea

Culorile luminoase pot face ca o camera mica sa para spatioasa, asa cum cele inchise dau impresia de micsorare a unei incaperi.

Lumina

Culorile arata diferit la lumina naturala si artificiala. In functie de tipul de lumina, camera poate arata spatioasa sau, dimpotriva, inghesuita. La lumina artificiala, rosul si galbenul par mai vesele, in vreme ce albastrul va parea mai intunecat. Forma

Culoarea poate fi folosita atat pentru a masca, cat si pentru a reliefa anumite lucruri. De exemplu, vopsind o teava in aceeasi nuanta cu peretele, aceasta va fi abia vizibila.

Directionarea camerelor

Camerele situate inspre sud sunt, de regula, mai calduroase. Acestea au nevoie, asadar, de culori mai reci - bleu sau verde. Camerele dinspre est sunt mai luminoase, de aceea potrivite aici sunt culorile neutre - cenusiu sau maroniu. incaperile dinspre vest si nord sunt relativ reci, asa ca au nevoie de culori mai calde, cum sunt portocaliul si galbenul.Specialistii recomanda ca niciodata sa nu vopsiti toata casa intr-o singura culoare. Camerele au nevoie de culori diferite.

De exemplu, dormitoarele ar trebui vopsite in rosu si albastru - culori inchise, care sugereaza tihna. Efectul - o atmosfera placuta in casa chiar si in zilele intunecoase. in dormitor, mai pot fi folosite portocaliul si galbenul. Camerele copiilor trebuie vopsite in culori stralucitoare. Trebuie sa arate vesele si pline de viata. Folositi culorile primare sau albul. Iar pentru bucatarie si baie cele mai potrivite culori sunt albul, albastrul deschis sau galbenul pal, pentru a da impresia de curatenie, deschidere si prospetime.

Info plus:

Colorile reflecta personalitatea

Culoarea nu doar protejeaza peretii, ci reflecta si personalitatea proprietarului. Se spune ca fiecarei culori ii sunt specifice anumite trasaturi de caracter:

Albul semnifica simplitate si eleganta

Rosul este pentru cei energici si puternici

Portocaliul si galbenul se potrivesc unei persoane calde

Galbenul semnifica prospetime

Albastrul este asociat persoanelor calme
Sursa: Gandul

Niciun comentariu: