Sorteaza doar ce te intereseaza:

Bancuri

Top of Page

marți, 22 iulie 2008

Ciuperca piciorului, o infectie contractata la stranduri si piscine

Ciuperca piciorului, o infectie contractata la stranduri si piscine 22 Iulie 2008, Gandul

Ciuperca piciorului este una dintre cele mai des intalnite afectiuni din sezonul estival, putand fi contractata in special din locurile publice: piscine, stranduri, dusuri, vestiare. Infectia se transmite prin contact direct cu obiectele contaminate, aproape 30 la suta dintre romani riscand sa se imbolnaveasca. Statistic, barbatii sunt de doua ori mai predispusi decat femeile la aceasta afectiune. 'Boala debuteaza cu mancarimi sau iritatii intre degetele de la picioare si poate ajunge pana la sangerari si suprainfectari ale pielii.

De obicei, se instaleaza intre al treilea si al cincilea deget al piciorului', explica Mihaela Tita, medic primar dermatolog. Doctorul spune ca afectiunea provoaca o stare de disconfort, ducand la imposibilitatea de miscare a pacientului. in plus, clima calda si incaltamintea care pastreaza umiditatea piciorului favorizeaza raspandirea infectiei. 'Tratamentul consta in aplicarea unui tratament local fungicid- care omoara ciuperca, si igiena permanenta pentru a nu recidiva. Crema aplicata ar trebui sa aiba la baza terbinafina, un ingredient activ care vindeca afectiunea in sapte zile, dar ramane in piele, continuand sa actioneze si dupa aceasta perioada. Vindecarea completa a ranii poate avea loc si la cateva saptamani de la tratament.

De aceea, se recomanda spalarea si uscarea picioarelor, atat in aceasta perioada, cat si dupa', spune dr. Tita. Dermatologul ne avertizeaza ca, netratata, boala nu se vindeca, putand duce la complicatii ca fisuri sau crapaturi ale pielii, care se pot supraincarca bacterian. in plus, ciuperca se poate extinde la pielea din jurul degetelor de la picioare, la unghiile de la maini sau alte parti ale corpului. O categorie aparte a suferinzilor sunt persoanele cu un sistem imunitar deficitar, suferinzi de diabet zahart sau circulatie deficitara, care trebuie sa faca si tratament medicamentos.

Sursa: Gandul

Niciun comentariu: