Sorteaza doar ce te intereseaza:

Bancuri

Top of Page

luni, 21 iulie 2008

Desert cu putine calorii

Desert cu putine calorii 21 Iulie 2008, Jurnalul National

O inghetata fara grasimi si cu putine calorii - astfel este caracterizat sorbetul. Are doar 160 de calorii/100 g, iar ingredientele sale sint sucurile proaspete de fructe sau piureul de fructe.

Sorbetul este desertul racoritor pe care il pot savura si persoanele care au probleme cu greutatea, si cei care se tem de colesterol sau grasimi saturate, si persoanele cu intoleranta la lactoza. De ce? Ne explica prof. dr Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare: 'inghetata obisnuita are ca baza laptele, smintina, intr-un cuvint colesterol si grasimi saturate, care sint la originea bolilor cardiovasculare, obezitatii. Sorbeturile insa sint facute din sucuri proaspete de fructe, din piure de fructe. Din acest motiv, sorbeturile sint mai apoase, nu au consistenta cremoasa a inghetatei obisnuite, insa sint mai sanatoase'.

DIFERENTE. Din moment ce nu contin smintina sau lapte, sorbeturile au putine calorii. 100 g sorbet furnizeaza pina la 160 de calorii/100 g, in vreme ce aceeasi cantitate de inghetata traditionala ajunge la 300 de calorii. si mai au un avantaj sorbeturile: pot fi consumate si de persoanele cu intoleranta la lactoza, deoarece nu contin lapte. in cazul persoanelor cu intoleranta la lactoza, inghetata cu lapte poate provoca balonari, crampe abdominale, diaree, varsaturi. Sorbeturile pot contine lichior, vin, cafea, infuzii din plante. Pentru imbunatatirea gustului, in sorbeturi se adauga albus de ou. Acest desert rece poate fi consumat cu fructe, prajituri, diferite toppinguri. Specialistul nostru ne recomanda topping-urile naturale: sirop de fragi, de fructe de padure, de artar.

ATENTtIE! Prof. dr Gheorghe Mencinicopschi ne atrage atentia asupra sorbeturilor disponibile in comert: 'Acestea nu sint la fel de sanatoase ca sorbeturile pe care ni le pregatim acasa, din piure de fructe. Sorbeturile din comert sint un amestec intre apa, lapte (aproximativ 5%), arome artificiale si contin de obicei de doua ori mai mult zahar decit inghetata. De asemenea, printre ingredientele acestora se numara multe E-uri: coloranti, conservanti, stimulatori de aroma. Colorantii, conservantii le creeaza probleme persoanelor cu alergii alimentare, iar stimulatorii de aroma pot avea efecte negative asupra activitatii cerebrale'.

Recomandari
Prof. dr Gheorghe Mencinicopschi ne sfatuieste sa nu devoram inghetata sau sorbetul imediat ce le-am scos din frigider. Pentru a nu avea probleme cu gitul sau tulburari digestive, nu trebuie sa consumam alimentele la o temperatura mai scazuta de 10 grade. 'in afara de sorbeturi sau inghetata obisnuita, pe piata exista si sortimente care contin mai multe fibre alimentare si putine calorii.

Datorita continutului de fibre, acestea sint recomandate in curele de slabire. De asemenea, exista asa-numita inghetata light, fara zahar. Nu trebuie sa credem ca daca un produs este light contine mai putin zahar sau mai putina grasime. in asemenea produse se folosesc indulcitorii artificiali, care ar trebui consumati numai cu sfatul medicului', avertizeaza prof. dr Gheorghe Mencinicopschi.

Sursa: Jurnalul National

Niciun comentariu: