Sorteaza doar ce te intereseaza:

Bancuri

Top of Page

vineri, 25 iulie 2008

Pestele trateaza alergiile

Pestele trateaza alergiile 25 Iulie 2008, Jurnalul National

Doua-trei portii de peste saptaminal ii protejeaza pe copii de alergii si astm bronsic de natura alergica. Alergiile apar pe fondul imunitatii scazute. Pestele intareste sistemul de aparare contra bolilor.

Majoritatea alergiilor apar inainte de virsta de 10 ani. Pentru a preveni alergiile, nutritionistii de la Statens Serum Institut (Danemarca) le sfatuiesc pe mame sa le dea copiilor sa manince peste chiar inainte de virsta de 1 an. Potrivit studiului danez, doua-trei portii de peste pe saptamina intaresc sistemul imunitar al copiilor si previn aparitia diferitelor forme de alergie, inclusiv a astmului bronsic de natura alergica. Pe parcursul studiului, cercetatorii danezi au tinut sub observatie 232 de baieti si 228 de fete din primele luni de viata si pina la virsta scolara.

Astfel, copiii care au mincat cite 60 g peste de doua-trei ori pe saptamina au prezentat un risc scazut de afectiuni alergice. Efectul imunostimulator al pestelui se datoreaza continutului in proteine si in grasimi din seria acizilor grasi omega 3.

Anticorpii sint proteine, tocmai de aceea sistemul imunitar are nevoie in primul rind de proteine. Cum pestele este una dintre cele mai bune surse de proteine, evident dieta bogata in peste asigura un sistem imunitar puternic. 100 g hering contin 18 g proteine, codul - 19 g, stavridul - 21 g, macroul - 22 g.

OMEGA 3. Pestele previne alergiile si datorita continutului in acizi grasi esentiali omega 3. Daca un copil nu maninca peste de citeva ori pe saptamina, el mai are o solutie pentru mentinerea imunitatii si prevenirea alergiilor, reprezentata de suplimentele nutritive cu ulei de peste, cu acizi grasi omega 3, mai arata studiul danez.

De asemenea s-a stabilit o legatura intre dieta mamei in timpul sarcinii si aparitia astmului bronsic in primii ani de viata ai copilului. Femeile care maninca peste in timpul sarcinii nasc copii cu risc scazut de a suferi de astm. Cercetatorii de la Statens Serum Institut au observat, de asemenea, ca produsele lactate, carnea rosie si cea de pasare nu au capacitatea de a proteja contra alergiilor.

Imunitate

O parte a imunitatii este innascuta, iar o alta dobindita. Imunitatea innascuta - mostenita de la parinti - nu poate fi influentata pina la sfirsitul vietii. Imunitatea dobindita insa poate fi sprijinita si stimulata, un rol important avind alimentul. Pina la 6-7 luni, sistemul imunitar al copilului nu este format, laptele matern fiind cel care ii furnizeaza anticorpii necesari. Maturizarea maxima a sistemului imunitar se produce intre 2 si 4 ani.

Pentru un sistem imunitar puternic, in dieta copilului trebuie sa se regaseasca pestele, lactatele imbogatite cu probiotice si multe fructe si legume proaspete, spun cercetatorii de la Statens Serum Institut. Fructele si legumele proaspete sint principala sursa de vitamine si minerale cu efect imunostimulator si imunomodulator.

Sursa: Jurnalul National

Niciun comentariu: