Sorteaza doar ce te intereseaza:

Bancuri

Top of Page

miercuri, 23 iulie 2008

Radovan Karadzici, arestat de sarbi, la 13 ani dupa ce Tribunalul Penal International l-a inculpat pentru genocid

Radovan Karadzici, arestat de sarbi, la 13 ani dupa ce Tribunalul Penal International l-a inculpat pentru genocid 23 Iulie 2008, Ziua

Radovan Karadzici, fostul lider politic al sarbilor din Bosnia, inculpat de justitia internationala pentru genocid si crime de razboi, a fost arestat luni seara de catre serviciile secrete sarbe la capatul a 13 ani in care a fost urmarit, s-a ascuns si a reusit sa scape altor tentative de arestare.
Radovan Karadzici era cautat pentru ca, impreuna cu generalul Ratko Mladici, fostul lider militar al sarbilor bosniaci, a fost cel care a instigat genocidul de la Srebrenita, localitate din estul Bosniei, unde aproape 8.000 de barbati musulmani au fost eliminati in iulie 1995 in cel mai grav masacru din Europa dupa incheierea celui de-al Doilea Razboi Mondial.
Karadzici urma sa fie audiat de un judecator de instructie de la Belgrad in cursul noptii de luni spre marti, a anuntat un oficial al Parchetului pentru crime de razboi.

Ultranationalistii s-au adunat in fata tribunalului pentru crime de razboi
Circa 50 de ultranationalisti, apartinand miscarii Obraz, s-au adunat, luni noapte, in fata cladirii tribunalului pentru a protesta fata de arestarea sa, dar fortele de ordine desfasurate erau de patru ori mai numeroase, potrivit imaginilor transmise de televiziunea B92, si au reusit in cele din urma sa-i disperseze pe manifestanti fara a recurge la forta. Situatia era calma in jurul orei locale 3.00 (4.00, ora Romaniei).
Un comunicat al Presedintiei sarbe a anuntat, luni seara, ca 'Radovan Karadzici a fost localizat si arestat in cursul serii de catre fortele de securitate sarbe'. 'Karadzici a fost transferat in fata unui judecator de instructie al Parchetului pentru crime de razboi de la Belgrad, in acord cu legea privind cooperarea cu Tribunalul Penal International (TPI) pentru fosta Iugoslavie', preciza comunicatul, care nu furniza alte informatii in legatura cu aceasta arestare.

Nu a opus rezistenta si era intr-o stare depresiva in momentul arestarii
Potrivit unei surse apropiate Parchetului pentru crime de razboi, care a solicitat protectia anonimatului, Karadzici a fost arestat in Serbia. El nu a opus nici un fel de rezistenta si era intr-o stare depresiva in momentul arestarii, a declarat, la randul sau, o sursa apropiata serviciilor secrete sarbe, citata de AFP. Agentia BETA citeaza 'surse demne de incredere' potrivit carora fostul presedinte al Republicii Srpska a fost arestat luni seara chiar la Belgrad.
In acelasi timp, Ministerul sarb de Interne a precizat intr-un comunicat citat de agentia BETA ca 'membrii ministerului nu au participat la localizarea sau la arestarea lui Radovan Karadzici', dar nu a dat detalii. Informatia a fost confirmata ulterior si de noul ministru de interne, Ivita Dacici, membru al Partidului Socialist Sarb, formatiunea politica a fostului presedintele Slobodan Milosevici, potrivit B92.

Televiziunea de stat RTS a transmis imagini cu fratele lui Karadzici, Luka, intrand in curtea cladirii care adaposteste sediul tribunalului pentru crime de razboi. Cladirea, in fata careia se adunasera o multime de jurnalisti, este pazita de jandarmi. Luka Karadzici a petrecut putin timp inauntru si le-a spus jurnalistilor la iesire ca a aflat din presa despre arestarea fratelui sau, dar ca acesta nu a fost adus inca acolo. Potrivit unei surse apropiate serviciilor secrete sarbe, citata de AFP, Karadzici s-ar afla intr-o inchisoare din Belgrad.
'Pregatirile pentru interogatoriul lui Radovan Karadzici sunt in curs si el va fi audiat in cursul noptii' de luni spre marti, a declarat judecatorul de instructie Milan Dilparici la postul de televiziune B92.

Potrivit procedurii prevazute de legea privind cooperarea cu Tribunalul Penal International (TPI), dupa ce va determina identitatea lui Radovan Karadzici, judecatorul de instructie ar urma sa-i inmaneze actul de acuzare care il vizeaza. Apoi, magistratul are la dispozitie trei zile pentru a decide daca inculpatul indeplineste sau nu conditiile pentru a fi transferat la tribunalul de la Haga. La randul sau, Karadzici are un termen de trei zile pentru a depune recurs la aceasta decizie. Ulterior, un panel de judecatori de la tribunalul pentru crime de razboi de la Belgrad se poate pronunta in decurs de trei zile in legatura cu plangerea. Dupa aceasta, inculpatul nu mai are nicio posibilitate de a mai face un nou recurs, iar Ministerul Justitiei poate lua decizia ca inculpatul sa fie transferat la TPI.

Procurorul Tribunalului Penal International pentru fosta Iugosalvie, Serge Brammertz, care a confirmat si a salutat arestarea, luni seara, a lui Radovan Karadzici si-a amanat o vizita prevazuta pentru marti la Belgrad. 'Vizita a fost amanata', a declarat pentru AFP purtatoarea de cuvant a lui Brammertz, Olga Kavran. Kavran nu a putut furniza deocamdata nici un detaliu referitor la modalitatea de transfer a lui Radovan Karadzici la centrul de detentie al Natiunilor Unite Scheveningen de la Haga.
Procurorul TPI confirmase luni intr-un comunicat, dupa anuntul facut de Presedintia sarba, arestarea fostului responsabil al sarbilor din Bosnia. Fapt mai putin obisnuit, TPI insusi a salutat aceasta arestare. 'Procurorul Serge Brammertz saluta arestarea azi a lui Radovan Karadzici (...) Era cautat de 13 ani', spune comunicatul TPI.

Primul act de acuzare impotriva lui Radovan Karadzici, urmarit in justitie pentru genocidul din Srebrenita, care a costat viata a aproape 8.000 de barbati in 1995, a fost emis la putin timp dupa aceasta data, la 24 iulie 1995.
'As vrea sa felicit autoritatile sarbe (...) pentru ca au realizat un succes marcant in cooperarea cu TPI', a spus Brammertz. 'Este o zi foarte importanta pentru victimele care au asteptat aceasta arestare de peste zece ani. Este, de asemenea, o zi foarte importanta pentru justitia internationala, pentru ca arata ca nimeni nu este mai presus de lege si ca mai devreme sau mai tarziu fugarii vor fi adusi in fata justitiei', a spus procurorul TPI.
Data transferului lui Radovan Karadzici catre TPI va fi decisa la timpul sau, preciza comunicatul lui Brammertz.
La randul sau, TPI 'a salutat arestarea' lui Karadzici si a spus ca 'asteapta cu nerabdare transferul rapid al fostului lider la Haga, pentru a fi judecat aici'.

'Aceasta arestare poate fi considerata ca o alta etapa cruciala in dezvoltarea dreptului international si in indeplinirea mandatului Tribunalului, care este de a-i judeca pe principalii responsabili pentru crimele de razboi din conflictele iugoslave', subliniaza un comunicat.
Radovan Karadzici a sfidat timp de peste 13 ani justitia internationala de la inculparea sa, in 1995, pentru genocid si crime de razboi comise in timpul conflictului din Bosnia din 1992-1995.

Arestarea lui Karadzici, inca un pas spre aderarea Serbiei la Uniunea Europeana

Arestarea lui Karadzici, dar si a liderului militar al sarbilor bosniaci, generalul Ratko Mladici, precum si a unui al treilea fugar, Goran Hadzici, fostul lider al sarbilor din Croatia, sunt conditii pentru ca Serbia sa se poata integra in Uniunea Europeana.

Arestarea lui Karadzici, din cauza caruia Serbia a fost supusa unor intense presiuni internationale, a intervenit la abia zece zile de la formarea unui nou guvern la Belgrad. Acest guvern, care ii reuneste pe proeuropenii presedintelui Boris Tadici si pe socialistii defunctului presedinte Slobodan Milosevici (mort la Haga, in timp ce procesul sau era in desfasurare la TPI), a facut din apropierea de Bruxelles principalul sau obiectiv.
Salutand arestarea lui Karadzici, presedintia franceza a Uniunii Europene a subliniat ca va constitui o 'etapa importanta' pentru Serbia in drumul ei catre aderarea la clubul celor 27. 'Aceasta arestare, asteptata mult timp, manifesta clar vointa noului guvern de la Belgrad de a apropia Serbia de Uniunea Europeana, contribuind la pacea si stabilitatea Balcanilor', a spus presedintele francez Nicolas Sarkozy intr-un comunicat.

Olanda, tara care blocheaza apropierea Serbiei de Uniunea Europeana, motivand insuficienta cooperare a Belgradului cu TPI, a salutat in cursul noptii 'uriasul pas inainte' facut de Serbia odata cu arestarea lui Karadzici, potrivit agentiei ANP. 'Va trebui sa vedem, in saptamanile viitoare, consecintele carora UE trebuie sa le dea curs in privinta relatiilor sale cu Serbia', a declarat Ministerul Afacerilor Externe.

Serbia a semnat, la sfarsitul lunii aprilie, un acord de stabilizare si asociere cu UE, un prim pas catre integrarea in blocul european, dar textul a ramas deocamdata fara efect si nu va putea intra in vigoare decat daca Belgradul 'coopereaza deplin' cu TPI. Olanda si intr-o masura mai moderata Belgia s-au opus aplicarii acestui acord in lipsa unei 'depline cooperari'.

La randul sau, comisarul european pentru extindere, Olli Rehn, a declarat luni ca arestarea lui Radovan Karadzici, fostul lider al sarbilor din Bosnia inculpat pentru genocid de justitia internationala, este un moment de rascruce in eforturile Serbiei de a adera la Uniunea Europeana. 'Este cu siguranta o piatra de hotar in ceea ce priveste cooperarea Serbiei cu Tribunalul Penal International pentru fosta Iugoslavia. Dovedeste determinarea noului guvern de a ajunge la cooperare deplina cu tribunalul', a declarat Olli Rehn pentru Reuters. 'Este foarte important pentru aspiratiile europene ale Serbiei', a subliniat Rehn, precizand ca va discuta urmatorii pasi care trebuie urmati in relatiile cu Belgradul cu ministrii de externe ai UE, care se reunesc marti la Bruxelles, precum si cu seful diplomatiei sarbe, care invitat la aceasta reuniune.

La randul sau, Casa Alba a felicitat Guvernul Serbiei pentru prinderea lui Radovan Karadzici, considerand ca aceasta arestare aduce 'un omagiu' victimelor atrocitatilor din aceasta tara. Washingtonul pusese o recompensa de cinci milioane de dolari pentru orice informatie care ar ajuta la prinderea fostului lider politic al sarbilor bosniaci.

'S-a facut dreptate in cele din urma. Criminalul va fi in cele din urma confruntat cu faptele sale', a declarat pentru AFP, la Sarajevo, o responsabila a asociatiei Mamele din Srerbrenita.

Arestarea lui Radovan Karadzici intervine dupa cea a sarbului bosniac Stoian Juplianin, in iunie 2008.
Karadzici este urmarit de justitia internationala si pentru asediul asupra Sarajevo, care a durat 43 de luni si s-a soldat cu moartea a 10.000 de civili.
Masiv, cu parul grizonat si avand mereu pe frunte o suvita rebela, Karadzici nu a mai fost vazut in public din 1996, cand a inceput sa se ascunda.
Considerat un monstru de croatii si musulmanii din Bosnia, este in continuare vazut ca un erou de numerosi sarbi.

Sursa: Ziua

Niciun comentariu: