Sorteaza doar ce te intereseaza:

Bancuri

Top of Page

joi, 24 iulie 2008

Semnele imbatranirii apar de la 20 de ani

Contrar ideii că bătrâneţea vine după apariţia ridurilor, s-a descoperit că organismul îmbătrâneşte cu mult înainte ca aceste semne să apară O echipă de cercetători francezi a identificat vârstele la care diferite părţi ale corpului nostru încep să se deterioreze. Nu există niciun dubiu asupra existenţei ceasului biologic şi asupra felului în care acesta afectează atât femeile, cât şi bărbaţii, conform unui studiu publicat de cotidianul „Daily Mail".

Creierul, plămânii şi pielea încep să „îmbătrânească" la 20 de ani. Odată cu trecerea anilor, numărul de celule nervoase, de neuroni, de la nivelul creierului începe să scadă.

Pornim în viaţă cu aproximativ 100 de milioane de neuroni, însă în jurul vârstei de 20 de ani numărul acestora începe să scadă. Potrivit cercetătorilor, în jurul vârstei de 40 de ani începem să pierdem în jur de 10.000 de astfel de conexiuni neuronale pe zi.

Şi capacitatea pulmonară începe treptat să scadă de la această vârstă, pentru ca la 40 de ani să se manifeste primele simptome, în special senzaţia de sufocare.

Procesul natural de îmbătrânire a pielii începe şi el la 20 de ani, ca urmare a scăderii treptate a producţiei de colagen şi de elastină. Cu toate acestea, ridurile fine încep să apară abia după 30 de ani.

Sânii îşi schimbă aspectul după 35 de ani, în timp ce oasele îşi pierd densitatea şi părul începe să se rărească. În jurul vârstei de 30 de ani, sânii încep să piardă ţesut şi grăsime, pierzând astfel din dimensiune. Cu toate acestea, semne mai concrete ale îmbătrânirii apar la 40 de ani.

Potrivit medicilor, aceste schimbări ale aspectului sânilor nu au nimic de-a face cu apariţia cancerului mamar. "Cea mai probabilă cauză a apariţiei cancerului este deteriorarea celulelor odată cu vârsta, acest lucru având ca rezultat modificarea genelor care controlează creşterea celulelor canceroase", a explicat dr. Gareth Evans, specialist în cancer mamar la spitalul Sf. Mary din Manchester.

Până la 20 de ani, densitatea osoasă este în creştere, însă după 35 apare o scădere în dimensiune şi densitate, fapt ce duce la pierderea în înălţime.

Pierderea părului în cazul bărbaţilor începe de regulă după 30 de ani, ca urmare a modificării nivelului de testosteron.

Sănătatea inimii şi acuitatea vederii se deteriorează după vârsta de 40 de ani. După această vârstă, eficienţa inimii de a pompa sânge scade ca urmare a diminuării elasticităţii vaselor de sânge, dar şi a îngroşării arterelor din cauza formării unor depozite de grăsime pe arterele coronariene în urma consumului de grăsimi saturate. Astfel, rezerva de sânge care ajunge la inimă este redusă. Cei mai supuşi riscului de a suferi un atac de cord sunt bărbaţii cu vârste peste 45 de ani şi femeile de peste 55 de ani.

Ochelarii de vedere devin o necesitate pentru majoritatea persoanelor trecute de 40 de ani. Aceasta este perioada în care vederea se deteriorează ca urmare a slăbirii muşchilor oculari.

Vocea se modifică după vârsta de 65 de ani. După această vârstă, începem să vorbim mai şoptit şi mai răguşit, deoarece laringele slăbeşte.

Niciun comentariu: