Sorteaza doar ce te intereseaza:

Bancuri

Top of Page

marți, 8 iulie 2008

SOS carentele de vitamine!

La nivel mondial, două miliarde de persoane suferăde carenţe de vitamine şI minerale, arată un raport UNICEF. Sînt afectate femeile însărcinate, copiii, persoanele de vîrstă activă.

Alimentaţia dezechilibrată şi lipsa de educaţie în domeniul nutriţiei sînt principalele cauzele ale deficitelor de vitamine şi minerale.

O treime din populaţia globului suferă de asemenea carenţe. Insomniile, stările depresive, anemia, tulburările intestinale, gingiile sîngerînde, scăderea acuităţii vizuale, infecţiile cutanate sînt doar cîteva dintre problemele apărute pe fondul dietei sărace în vitamine şi minerale.

Raportul UNICEF semnalează în primul rînd anemiile provocate de lipsa de fier, deficitul de iod şi carenţele severe de vitamina A. Săptămînal, mii de femei din întreaga lume sînt spitalizate din cauza anemiei apărute pe fondul lipsei din alimentaţie a cărnii slabe sau ficatului. De asemenea, lipsa iodului, în special în primele luni de sarcină, determină anual naşterea a mii de copii cu cretinism, boală gravă, nevindecabilă. Carenţa severă de vitamina A este principala cauză a orbirii la copii, întîlnită frecvent în ţările în curs de dezvoltare. Vitamina A se asimilează cel mai bine din ficat, unt, ouă sau din legume şi fructe colorate (morcovi, roşii, portocale, mango).

Potrivit raportului UNICEF, în ultimele decenii, conţinutul de vitamine şi minerale din unele alimente a scăzut simţitor. În sprijinul acestei afirmaţii vine un studiu efectuat de Departamentul pentru Agricultură din SUA. Astfel, vitamina A aproape a dispărut din carnea de vită, iar în carnea de pasăre a scăzut la jumătate. De asemenea, cantitatea de magneziu din pătrunjel a scăzut cu 30%. Acest fenomen este consecinţa solului sărac în macro şi microelemente. O altă cauză o reprezintă culegerea fructelor şi legumelor înainte de a se coace, pentru a rezista mai mult pe tarabe. Ceea ce provoacă scăderea cantităţii de vitamine şi minerale.

Semnal

Potrivit statisticilor, nouă luni pe an, europenii consumă legume cultivate în sere. Acestea au un conţinut mai mic de vitamine şi minerale decît cele cultivate în cîmp deschis. Cantitatea de vitamine şi minerale din legume şi fructe scade dacă acestea sînt tratate cu diferiţi conservanţi de suprafaţă, pentru a se păstra mai mult timp. De exemplu, cantitatea de vitamina C din cartofii noi scade cu 30% dacă aceştia sînt păstraţi trei zile la frigider şi cu 50% dacă sînt păstraţi la temperatura camerei. Gîndiţi-vă ce se întîmplă atunci cînd cartofii sînt păstraţi trei-patru luni! Raportul UNICEF susţine, de asemenea, necesitatea educaţiei în domeniul nutriţiei, în sensul consumului de fructe şi legume crude. Pentru că, prin preparare termică, acestea pierd între 25% şi 90% din vitamine şi minerale.

Niciun comentariu: