Sorteaza doar ce te intereseaza:

Bancuri

Top of Page

marți, 29 iulie 2008

Vara cu parfum de piersica

Vara cu parfum de piersica 29 Iulie 2008, Jurnalul National

Usoare, racoritoare, hidratante, aport de zahar redus... Iata caracteristicile de care au consacrat definitiv piersica printre fructele-vedete ale verii.

Trebuie sa stim ca piersicile sint valoroase din punctul de vedere al continutului in vitaminele C si A, care stimuleaza sistemul imunitar si previn imbatrinirea precoce. Piersicile coapte nu numai ca sint savuroase si extrem de parfumate, dar ajuta persoanele cu digestie greoaie. si aceasta deoarece contin fibre bine tolerate, care imbunatatesc procesul de digestie atit in cazul adultilor, cit si al copiilor.

APROAPE COAPTE. Piersica aproape coapta - 'pirguita' cum i se mai spune - este in momentul optim pentru consum. O recunosti pentru ca, atunci cind e in pirg, are un parfum deosebit si cedeaza cind e presata usor cu degetul. Aroma piersicii in copt este un amestec original de substante. Specialistii au depistat peste 80 de substante aromatice, printre care lactone, aldehide, cetone, terpene...

Concentratia acestor substante aromatice creste brusc, pe masura ce fructul atinge punctul maxim al ma-turitatii. Daca piersica este culeasa timpuriu, fructul nu mai atinge niciodata aceasta concentratie de substante. Dimpotriva, daca este culeasa cu putin inainte de maturitate si pastrata la o temperatura de 18 grade Celsius timp de citeva zile, in piersica se formeaza o cantitate foarte mare de substante aromatice.

Doua tipuri de pigmenti dau culoarea piersicilor: betacarotenul (culoarea portocalie) si polifenolii (culoarea rosie). Betacarotenul (provitamina A) are efect imunostimulant, iar polifenolii (antociani si flavonoide) contribuie la asimilarea vitaminei C si protejeaza vasele sangvine. Nutritionistii ne sfatuiesc sa evitam pastrarea piersicilor proaspete in frigider. Acestea trebuie tinute intr-un loc racoros si aerisit, nu mai mult de citeva zile.

CONSERVARE. in China meridionala, piersicul crestea in flora spontana inca din anul 500 i.e.n. De-a lungul secolelor, piersicul a cucerit Occidentul si Europa, astfel incit piersica a devenit fructul iubit deopotriva de copii si de adulti.

Putem sa ne bucuram de aroma si de gustul inegalabil al piersicilor pe tot parcursul anului, cu conditia sa stim cum sa le conservam. Sub forma de compot sau dulceata, piersicile pot fi conservate pina la noua luni. Daca vreti sa le congelati pentru iarna, trebuie sa le cojiti mai intii. Pentru a le coji mai usor puneti fructele in apa fierbinte 30 de secunde, apoi clatiti-le din abundenta cu apa rece.

Sursa: Jurnalul National

Niciun comentariu: