Sorteaza doar ce te intereseaza:

Bancuri

Top of Page

marți, 29 iulie 2008

Ne trebuie 'mii de kilometri de diguri'

Ne trebuie \'mii de kilometri de diguri\' 29 Iulie 2008, Evenimentul Zilei

Ministrul mediului spune ca, 'in ceea ce priveste investitiile, bugetul de stat si societatea nu pot suporta mai mult decat s-a alocat.

Explicatiile pentru dezastrul hidrologic din nordul tarii, care a afectat peste 130 de localitati, sunt de doua feluri. Prima este cea meteorologica, despre care insa specialistii sustin ca nu este in totalitate una anormala si ca, de fapt, Romania nu s-a confruntat cu niciun fenomen nou - precum ciclonul tropical. Aurora Stan-Sion, sef al Departamentului de prognoza a fenomenelor periculoase din cadrul ANM, spune ca a fost vorba de un ciclon extratropical, o zona de presiune atmosferica scazuta - obisnuita pentru regiunea tarii noastre. 'Singura particularitate este aceea ca a durat mai mult decat normal. Daca un ciclon dureaza cel mult 2-3 zile, fenomenele din nord-est s-au intins pe o saptamana', a explicat aceasta.

Asadar, desi exista circumstantele unei anomalii meteo, se contureaza din ce in ce mai clar cauzele administrative si neputinta autoritatilor de a stapani un fenomen care se repeta periodic: inundatiile. Acuzatiile reciproce curg incepand de la varf. in timp ce premierul Tariceanu ii cearta pe oameni ca nu-i ajuta pe jandarmi suficient, presedintele Traian Basescu face apeluri ca functionarii primariilor sa vina din concedii.

Dincolo de declaratiile cu iz politicianist, explicatia oficialilor data reporterilor EVZ este ca bugetul Romaniei si societatea romaneasca nu pot suporta investitiile necesare pentru a 'pansa' toate zonele care sunt sub amenintarea inundatiilor in cazul unui fenomen meteorologic asemanator cu cel inregistrat in aceste zile, in nordul tarii.

Ministrii responsabili mai dau vina si pe mostenirea lasata de fostii ocupanti ai fotoliilor pe care ei stau azi, pe strategia defectuoasa, dar exclud dintre cauze defrisarile abuzive de paduri.

RESPONSABILI CU INUNDATIILE

'S-a facut omeneste tot posibilul pentru ca pagubele sa fie cat mai mici. in ce priveste investitiile, bugetul de stat si societatea romaneasca nu pot suporta mai mult decat s-a alocat. Vorbim de mii de kilometri de diguri', a declarat Korodi. intrebat daca situatia din ultimele zile putea fi evitata, el a subliniat ca avem de-a face cu evenimente iesite din comun. 'Pe Siret s-a inregistrat un record al varfului de viitura, probabilitatea producerii acestuia fiind de o data la 200 de ani.'
Attila Korodi, ministrul mediului

'Cred ca strategia de prevenire a riscului inundatiilor ar trebui sa fie o prioritate pentru guvern, asa cum se reusise in vremea mandatului meu. inca din 2005 am avertizat ca aceste inundatii se vor repeta', a declarat fostul ministru. 'In 2007 au fost diminuate sumele alocate pentru Ministerul Mediului. Orice slabire a bugetului se simte', a mai spus Sulfina Barbu. in opinia sa, este nevoie de mai multe controale la partea de executie si de intretinere a digurilor.
Sulfina Barbu, fost ministru al mediului

'Cred ca nu s-a facut mare lucru in ultimii 18 ani. S-au alocat superficial fonduri pentru indiguiri si corectari de torente, desi se stia ca in zona noastra este amplasat cel mai 'nervos' bazin hidrografic din tara. Nici nu putem ignora faptul ca la granita cu Ucraina am avut si precipitatii de 120 l/mp, iar la intrarea in tara s-a revarsat 'o Dunare': 1.957mc/secunda. Nu stiu ce s-ar fi putut face pentru a preveni o asemenea realitate!?'
Gheorghe Flutur, presedintele CJ Suceava, fost ministru al agriculturii (decembrie 2004-noiembrie 2006)

'Nu pot sa judec ce au facut predecesorii mei, dar, din toamna si pana acum, pot sa va spun ca am facut in zona tot ce tinea de Ministerul Agriculturii. E greu insa sa faci lucruri de la un an la altul. Am fost zilele astea in zona Putnei, dar si la Radauti. in aceste zone am si trimis pompele de la imbunatatiri Funciare pentru a reduce presiunea cursurilor umflate de apa asupra digurilor.'
Dacian Ciolos, ministrul agriculturii

INVESTITII

Strategie lunga, bani cu taraita

Strategia nationala de prevenire a riscului inundatiilor beneficiaza abia de trei ani de sume semnificative pentru investitii. Pentru 2005-2006 au fost alocate 9.000 de miliarde de lei vechi, suma de 10-20 de ori mai mare fata de anii anteriori. Pentru 2007 au fost alocate 11.000 de miliarde de lei vechi, insa rectificarile de buget au redus sumele. Ministerul Mediului a mai atras 315 milioane de euro de la Comisia Europeana si alte 300 de milioane de euro de la Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei. Madalin Mihailovici, fostul director de la Apele Romane, spune ca lucrarile de prevenire a inundatiilor necesita multi bani. Un exemplu pentru importanta investitiilor e o asa-numita 'taiere de cot' facuta anul trecut pe Siret, chiar la Rachiteni. in zona, Siretul facea o meandra larga, care crestea puterea viiturii, iar taierea cotului a ajutat ieri digul sa reziste.

FOND FORESTIER

Padurea nu ajuta in cazul ploilor torentiale

Paduri mai bine intretinute sau mai dese poate ca ar fi incetinit suvoaiele de apa, spun oamenii locului. Specialistii nu sunt toti de aceeasi parere. 'E adevarat ca padurea opreste un pic scurgerea apelor, mai ales atunci cand ploua mocaneste, dar la ploile torentiale nu e de prea mare folos. in plus, pe zona de sud - Putna, Vicov - nu se poate spune ca au existat taieri ilegale, chiar daca padurile de aici fac parte din fondul privat', ne-a declarat Radu Sbirnea, inspector-sef adjunct la Inspectoratul Teritorial de Regim Silvic si Vanatoare Suceava.

Zona arondata inspectoratului, din care fac parte judetele Suceava, Botosani, Neamt, Iasi si Bacau, a fost cea mai afectata. 'in Suceava, infrastructura de drumuri forestiere a avut de suferit. in Botosani sunt rupturi de maluri in zona Prutului, iar in Iasi rachitariile de pe malulul Prutului sunt inundate', a mai spus Sbirnea.

Sursa: Evenimentul Zilei

Niciun comentariu: