Sorteaza doar ce te intereseaza:

Bancuri

Top of Page

luni, 28 iulie 2008

Verdeturi in loc de sare

Verdeturi in loc de sare 28 Iulie 2008, Jurnalul National

Mararul, patrunjelul, piperul, cuisoarele si cimbrul ne ajuta sa limitam consumul de sare. in acelasi timp, verdeturile si condimentele stimuleaza digestia si cresc pofta de mincare.

In alimentatia dietetica, in cazul regimurilor lipsite de sare de bucatarie si greu suportate de bolnavi pot fi folosite verdeturile si condimentele: piper, cuisoare, marar, patrunjel, leustean, cimbru. Fara sare, alimentele par lipsite de gust. Condimentele insa dau savoare mincarii.

Principalul avantaj al acestora este ca nu contribuie la mentinerea si evolutia hipertensiunii arteriale, asa cum se intimpla in cazul sarii. De asemenea, adaosul de verdeturi sau condimente este o solutie excelenta pentru usurarea digestiei, mai ales in cazul mincarurilor grele. Piperul, mararul, cimbrul stimuleaza secretia de suc gastric si previn balonarile.

Prof. dr Gheorghe Mencinicopschi ne atrage atentia ca un consum exagerat de sare atrage dupa sine o falsa crestere in greutate: 'Sarea retine apa in organism, provocind edeme ale unor tesuturi si organe, de aceea unele persoane acuza starea de ingrasare. Daca luam diuretice si limitam consumul de sare, diureza creste si incepem sa eliminam apa in exces din tesuturi.

Daca limitam consumul de sare nu vom mai avea asemenea probleme. Nu este nevoie sa inlocuim toata sarea cu mirodenii, insa am face bine sa renuntam macar sa adaugam sare in mincare si atunci cind o pregatim, si atunci cind o punem in farfurie'. in acelasi timp, unele dintre condimente - asa cum sint ardeiul iute si piperul - stimuleaza metabolismul, grabesc arderile de grasimi si ne ajuta sa slabim.

VITAMINE. Condimentele mai au un avantaj fata de sare, si anume continutul in polifenoli si vitaminele C, E. Datorita acestora, piperul, chimenul, mararul, cimbrul, rozmarinul si coriandrul previn bolile cardiovasculare, unele forme de cancer si chiar imbatrinirea precoce. S-a demonstrat de asemenea ca mararul, piperul si chimenul stimuleaza circulatia sangvina, deoarece contin terpenoizi, substante cu rol anticoagulant. Aceste substante contribuie la scaderea nivelului de colesterol in singe si pot preveni formarea tumorilor.

Recomandari

Prof. dr Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare, ne atrage atentia sa nu abuzam de condimente. in cantitati mari, unele condimente pot creste tensiunea arteriala, altele o pot scadea. Astfel, piperul nu le este recomandat hipertensivilor. Pentru condimentarea mincarurilor, hipertensivii pot folosi seminte de fenicul. Acestea dau o aroma deosebita mincarurilor si in acelasi timp actioneaza ca sedative naturale.

De asemenea, cei care sufera de sindromul colonului iritabil trebuie sa evite condimentele iuti (piper, mustar, ardei iute). in cazul lor, ca si in cazul celor care sufera de gastrita, ulcer gastric, aceste condimente pot provoca arsuri. Cei care sufera de afectiuni biliare sau hepatice au voie sa condimenteze alimentele cu prudenta si numai dupa ce au cerut sfatul medicului.

Sursa: Jurnalul National

Niciun comentariu: