Sorteaza doar ce te intereseaza:

Bancuri

Top of Page

luni, 28 iulie 2008

Soarele, clorul si apa marii ataca firele de par

Soarele, clorul si apa marii ataca firele de par 28 Iulie 2008, Adevarul

O vacanta pe malul marii poate avea uneori efecte nedorite asupra podoabei capilare. Tocmai de aceea va prezentam cateva sfaturi legate de ingrijirea parului, oferite de 'The American Academy of Dermatology'.

In primul rand, pentru a va proteja cat mai bine parul, este bine ca in perioada cat stati la mare sa folositi un sampon cat mai putin agresiv pentru firul de par, deoarece veti fi nevoiti sa va spalati pe cap zilnic, dupa fiecare baie in mare, pentru a elimina nisipul si sarea din par.

In cazul in care faceti baie in piscina, cu apa clorinata, este indicat sa va protejati cu o casca de baie, deoarece clorul este foarte nociv pentru firul de par.

Dupa fiecare dus, pentru mentinerea 'in forma' a firelor de par, este bine sa va periati usor - nu foarte energic! - timp de trei, patru minute, mai ales daca aveti parul lung. Este recomandat sa va periati imediat dupa ce parul a fost clatit cu apa mai rece decat restul­ dusului. Astfel, podoaba capilara va capata mai multa stralucire.

Soarele distruge melanina

Evitati pe cat posibil sa va uscati cu feonul; cel mai bine este sa va uscati prin masajul capului cu un prosop. La fel si in cazul pielii, soarele ataca in egala masura si firul de par asupra caruia are efecte nedorite: distruge melanina - pigmentul care da culoarea naturala a parului - si modifica nuanta, in cazul in care este colorat artificial.

Tocmai de aceea este contraindicat sa va colorati parul inainte de a pleca la mare, iar pentru protectie sa folositi uleiuri si balsamurile adaptate tipului de par pe care il aveti. in ceea ce priveste caderea parului, acesta poate fi un fenomen ingrijorator, intalnit chiar si la oamenii tineri.

Specialistii spun ca este absolut normal ca zilnic sa pierdem in jur de o suta de fire care se reinnoiesc. Radacina firului de par are nevoie de odihna o perioada de timp. Asemenea animalelor, si omul 'naparleste'.

Permanentul creste riscul de calvitie

Cantitatea de par care cade este mai mare in special primavara. Cresterea parului se face in cicluri intermitente. Perioadele de crestere sunt urmate de perioade de repaus. Astfel, la nivelul scalpului (parului de pe cap) 85 la suta din fire sunt active (si pot ramane asa aproximativ patru ani), iar 15 la suta din radacini se odihnesc pentru o perioada de trei luni, dupa care isi reiau cresterea. Pentru a ajunge sa se vada din piele, sunt necesare trei luni.

Dincolo de caderea fiziologica a parului, textura si culoarea lui se schimba odata cu varsta. Maximul de frumusete a podoabei capilare o atingem in jurul varstei de 20 de ani. La barbati, calvitia poate incepe inca de la varsta de 17-19 ani si poate fi cauzata de stres sau de socuri emotionale.

De multe ori, in aparitia calvitiei, factorul de stres este vinovatul principal, insa de vina pot fi si produsele cosmetice agresive. in cazul femeilor, decolorarea si permanentul sunt cele mai daunatoare, explica specialistii in dermatologie.

In plus, exista multe boli care sunt insotite si de caderea parului, cum ar fi afectiunile tiroidei, ovar polichistic. De asemenea, tratamentele medicamentoase, cum ar fi citostaticile, lupusul sau diverse micoze ale firului de par initiaza aparitia calvitiei. Nu trebuie neglijat nici faptul ca este absolut normal ca pe masura ce imbatranim parul sa se rareasca.

Sursa: Adevarul

Niciun comentariu: