Sorteaza doar ce te intereseaza:

Bancuri

Top of Page

vineri, 8 august 2008

Broccoli poate anula efectele diabetului

Broccoli poate anula efectele diabetului 08 August 2008, Adevarul

Specialistii au descoperit in aceasta leguma un compus, numit sulforafan, care protejeaza si vasele de sange

Consumul de broccoli reduce din efectele unor boli grave cum ar fi: diabetul zaharat, cancerul de prostata sau atacurile vasculare cerebrale.

O echipa de cercetatori englezi de la Universitatea din Warwick, citati de BBC NEWS, considera ca broccoli este o leguma ce nu ar trebui sa lipseasca din alimentatia de zi cu zi.

Acestia au descoperit in leguma un compus, numit sulforafan care incurajeaza productia de enzime ce protejeaza vasele de sange. Studiile anterioare aratau ca un consum sistematic de broccoli reduce riscul de infarct si de accident vascular cerebral. Persoanele care sufera de diabet zaharat au de pana la cinci ori mai multe sanse de a dezvolta boli cardiovasculare, afectiuni ce apar ca urmare a afectarii vaselor de sange.

Echipa de cercetatori englezi a testat efectele sulforafanului asupra vaselor de sange cu un nivel ridicat de glucoza (hiperglicemie), care sunt asociate cu diabetul zaharat. in urma studiului, s-a inregistrat o reducere de 73% a moleculelor din organism, numite Specii Reactive de Oxigen (ROS), foarte numeroase la persoanele cu hiperglicemie. Cercetatorii au constatat ca sulforafan activeaza o proteina din organism, denumita nrf2, care protejeaza celulele si tesuturile prin activarea unui antioxidant si detoxifierea enzimelor.

Legumele, esentiale pentru diabetici

'Studiul nostru sugereaza faptul ca anumiti compusi, cum ar fi sulforafan, gasit in broccoli, pot fi de ajutor pentru a contracara procesele legate de dezvoltarea bolilor vasculare', a declarat profesorul Paul Thornalley, de la Universitatea din Warwick.

El a adaugat ca, pe viitor, se asteapta ca pacientii 'sa inteleaga cat de importante sunt beneficiile unei diete bogate in legume, in special pentru pacientii care sufera de boli ca diabetul'.

Doctorul Iain Frame, directorul Societatii Britanice de Diabet, a subliniat ca studiul de cercetare efectuat pe celule in laborator este diferit de viata reala.

'Este incurajator sa vedem cum profesorul Thornalley si echipa sa au facut un pas important in identificarea unei potentiale substante care ar putea proteja si repara vasele de sange de la efectele daunatoare ale diabetului. Aceasta descoperire poate adauga greutate stiintifica argumentului: mananca broccoli, este bine pentru tine!'

Sursa: Adevarul

Niciun comentariu: