Sorteaza doar ce te intereseaza:

Bancuri

Top of Page

joi, 14 august 2008

Camelia, ajutată şi învinsă de COSTUMUL MARŢIAN

A ieşit pe 5, deşi a înotat cu 1,2 secunde mai bine ca la Atena

“A luptat extraordinar” x Neagră de supărare de final x Dispută de proporţii la Beijing x Este costumul creat de NASA un “dopaj tehnologic”?

Ieri dimineaţă, între 10:08 şi 11:29, la Beijing au căzut 12 recorduri mondiale şi olimpice la nataţie. În locul lor au rămas aplauzele din “Cubul de Apă”, enigma noului costum, dar şi durerea învinşilor, printre ei numărîndu-se şi Camelia Potec, cea care nu şi-a putut apăra titlul olimpic la 200 de metri liber, cîştigat la Atena.

Inovaţia din 2007
Atunci se înota altfel. “Totul s-a schimbat anul trecut”, povesteşte Doina Sava, antrenoarea Cameliei din 2004. Firma de echipament sportiv Speedo şi NASA au anunţat “invenţia care va revoluţiona capacitatea omului de a se adapta la apă”. La început, totul a părut o operaţiune de marketing. Şi este. Dar la un nivel la care nimeni nu se aştepta.

Omul-ţestoasă
Peste 300 de înotători au fost scanaţi, li s-au prelucrat datele corporale şi s-a creat un costum dintr-un neopren special, care are două calităţi principale:
1. Nu lasă apa să intre
2. Întăreşte corpul uman

potec-400.jpg


“Imaginaţi-vă că bagi omul într-o carcasă de broască ţestoasă. El capătă o altă alunecare, mult mai rapidă, la contactul cu apa”
- Doina Sava

“Mă simt ca o rachetă”

“Un costum clasic de nataţie, chiar şi dintr-o singură bucată, prezintă numeroase breşe, unele microscopice, prin care pătrunde apa. Cel nou nu mai are breşe între piele şi costum şi nici pe suprafaţa costumului”, au explicat inovaţia cei de la Speedo.
După ce a fost testat pe sportivii de elită, “Mă simt ca o rachetă, doar e proiectat de NASA!”, glumea pe jumătate Michael Phelps. El a fost acceptat de către Federaţia Internaţională de Nataţie şi a devenit parte a concursurilor din 2008 şi vedetă a acestei Olimpiade.

Trei recorduri într-o cursă!
Costumul a ajutat-o şi pe Camelia Potec. Încă din preliminarii, ea a scos un timp mai bun decît la Atena. A intrat în finala de ieri cu 1:57.51, faţă de 1:58.03 cît reuşise în calitate de campioană olimpică.

“A luptat extraordinar, nu i se poate reproşa nimic, pe unii se pare că-i ajută mai mult costumul”, spune Doina Sava, lăsînd o clipă “tricolorul” din mînă în tribună şi privind uimită timpii:

Pellegrini (ITA) 1:54.82
Isakovic (SLO) 1:54.97
Pang (CHI) 1:55.05
Hoff (USA) 1:55:78
Potec (ROM) 1:56:87

Întîlnire de gradul 3
Practic, primele trei clasate au coborît sub vechiul record mondial!
Camelia a părăsit neagră de supărare şi fără nici o declaraţie “Aquatic Center”. Nu e timpul alibiurilor. Într-un fel, au fost condiţii egale. Toate finalistele au beneficiat de noul costum, produs între timp de mai multe firme, dar ea are cu patru sezoane mai mult decît la Atena, fiind, la 26 de ani, o mare campioană a unei generaţii din vremea cînd NASA nu intrase în sport, poate ca divertisment sau poate ca preludiu al întîlnirii cu extratereştrii.
Că tot ne pregătesc de ceva vreme mai marii lumii să ne anunţe că există. Te pomeneşti că-i vedem în Speedo şi pierde şi Phelps o cursă :-)

Niciun comentariu: