Sorteaza doar ce te intereseaza:

Bancuri

Top of Page

joi, 14 august 2008

Persoanele care mananca peste traiesc mai mult

Persoanele care mananca peste traiesc mai mult 14 August 2008, Gandul

Lipsa vitaminei D din organism poate determina o crestere cu 27% a ratei mortalitatii, potrivit unui studiu realizat de cercetatorii americani, care coroboreaza si rezultatele altor lucrari ce arata rolul important jucat de aceasta substanta in organism. Vitamina D poate fi obtinuta prin consumul de peste. Totodata, o sursa importanta de vitamina D o reprezinta expunerea la soare timp de 10-15 minute la soare in fiecare zi.

Cercetatorii de la Facultatea de medicina Johns Hopkins (Maryland) au analizat un esantion de 13.000 de barbati si femei care aveau o stare buna de sanatate si care au luat parte la un studiu national ce avea ca obiectiv compararea riscurilor mortalitatii la persoanele cu nivel scazut de vitamina D in organism si la cele care aveau in corp o cantitate normala din aceasta substanta.

Dintre cei 1.800 de participanti decedati pana la 31 decembrie 2000, circa 700 sufereau de maladii cardiovasculare, iar 400 prezentau un deficit de vitamina D. Riscul de deces a fost cu 27% mai mare la persoanele in organismul carora vitamina nu se gasea in cantitati suficiente. Numarul deceselor survenite in urma crizelor cardiace nu a fost suficient de mare in cadrul grupului pentru a se putea stabili stiintific o legatura intre cauza si lipsa vitaminei D, au explicat autorii studiului, publicat in revista Archives of Internal Medicine, pe 11 august.

Cancer la san si depresii

In studiul recent se arata clar ca exista o legatura intre nivelul scazut de vitamina D in sange si cresterea incidentei cancerului la san si a depresiei in cazul persoanelor in varsta.

Un studiu publicat anterior de echipa de la Johns Hopkins a stabilit o legatura posibila intre cresterea cu 80% a riscului de boli arteriale si deficitul de vitamina D. 'Rezultatul studiilor noastre arata mai clar ca barbatii si femeile trebuie sa isi monitorizeze indeaproape nivelul de vitamina D din organism', a declarat unul dintre autorii studiului. Un studiu austriac realizat pe 3.258 de pacienti, cu varsta medie de 62 de ani, publicat in iunie, a aratat ca persoanele care aveau cantitati mici de vitamina D in sange erau de doua ori mai expuse riscului de deces decat ceilalti.

Sursa: Gandul

Niciun comentariu: