Sorteaza doar ce te intereseaza:

Bancuri

Top of Page

miercuri, 13 august 2008

Condimente bune pentru diabetici

Condimente bune pentru diabetici 13 August 2008, Jurnalul National

Cele mai cunoscute si intrebuintate condimente si plante aromatice, precum patrunjelul, scortisoara sau busuiocul, scad glicemia si previn bolile cardiovasculare, sustin cercetatorii americani.

Specialistii Universitatii Georgia, din SUA, au analizat 24 dintre cele mai utilizate mirodenii in bucatariile lumii, printre care s-au numarat menta, patrunjelul, oregano, busuiocul, scortisoara, cimbrul, rozmarinul, mararul, tarhonul, sovirvul, arpagicul, cuisoarele.

Toate aceste condimente si plante aromatice sint surse bogate in polifenoli, un tip de antioxidanti cu efect antiinflamator, potrivit unui articol publicat de sciencedaily.com. Nutritionistii americani ne sfatuiesc sa inlocuim sarea si piperul cu aceste condimente care contin o cantitate foarte mare de antioxidanti si care au numeroase efecte benefice.

PROCES. Specialistii au explicat ca atunci cind nivelul glucozei din singe este ridicat se produce un fenomen numit glicare, prin care zaharul din singe se ataseaza de proteine. in urma acestui proces apar produsi finali de glicare avansata (AGE), periculosi pentru sanatate, fiindca provoaca inflamarea tesuturilor si accelereaza imbatrinirea organismului. Polifenolii din condimente inhiba formarea acestor compusi.

Prin consumul de condimente bogate in polifenoli nivelul glucozei sangvine scade si sint prevenite astfel inflamarea tesuturilor si aparitia unor boli asociate diabetului sau imbatrinirii, precum cele cardiovasculare, explica specialistii. 'Glicemia ridicata agraveaza ateroscleroza, care sta la baza aparitiei majoritatii bolilor cardiovasculare', atrage atentia profesorul James Hargrove, nutritionist in cadrul Universitatii Georgia si coautor al studiului.

'Mirodeniile sint o modalitate sigura si foarte putin costisitoare de a ne asigura o dieta bogata in antioxidanti. Adaugind condimente preparatelor culinare, nu doar ca le vom face mai gustoase, dar le putem dubla sau chiar tripla aportul nutritional si aceasta fara a creste continutul caloric al meselor. Multe dintre aceste condimente sint comercializate in prezent ca suplimente alimentare, datorita numeroaselor efecte benefice identificate de-a lungul timpului', mai spune profesorul James Hargrove.

CONCENTRATII . Mirodeniile sub forma de seminte, boabe, radacini sau scoarta contin o cantitate mai mare de polifenoli decit condimentele obtinute din frunzele plantelor aromatice. Din prima categorie, cele mai bogate in antioxidanti sint cuisoarele si scortisoara, care contin 30%, respectiv 18% polifenoli din greutatea condimentului uscat.

Dintre mirodeniile obtinute din frunze de plante, o cantitate mare de polifenoli se gaseste in oregano si in salvie (8%, respectiv 6% din planta uscata), dar si in sovirv, tarhon, rozmarin si menta. Piperul negru are cel mai scazut continut de polifenoli din toate cele 24 de condimente analizate de cercetatori. Mirodeniile contin mai multe tipuri de polifenoli si au modalitati diferite de actiune, asa incit specialistii recomanda consumul mai multor tipuri de condimente pe parcursul unei zile pentru ca beneficiile sa fie maxime.

Sursa: Jurnalul National

Niciun comentariu: