Sorteaza doar ce te intereseaza:

Bancuri

Top of Page

vineri, 15 august 2008

Digestie buna cu migdale

Digestie buna cu migdale 15 August 2008, Jurnalul National

Migdalele sint renumite pentru continutul in vitamina E, minerale si acizi grasi omega 3, care previn bolile cardiovasculare. Recent, cercetatorii au descoperit un nou beneficiu al migdalelor: substantele probiotice.

Un studiu efectuat la Institutul de Cercetari Alimentare din Statele Unite a demonstrat ca migdalele au proprietati probiotice. Datorita acestora, migdalele ajuta la buna functionare a digestiei prin cresterea nivelului bacteriilor 'bune' din tubul digestiv si reducerea bacteriilor 'rele'.

Se stie ca in sistemul nostru digestiv exista o intreaga 'populatie' de bacterii, care formeaza asa-numita flora saprofita. Cind echilibrul florei saprofite este afectat, numarul bacteriilor rele il depaseste pe cel al bacteriilor bune.

Din aceasta cauza apar tulburari digestive (balonari, crampe, diaree, constipatie), sindromul colonului iritabil (boala care afecteaza 10%-20% din populatie). Probioticele sint compusi ai alimentelor care ajuta la reechilibrarea florei saprofite. Totodata, favorizind inmultirea bacteriilor bune, probioticele contribuie la dezvoltarea sistemului imunitar.

STUDIU. Cum au demonstrat cercetatorii de la Institute of Food Research (IFR) ca migdalele contin compusi probiotici? Cu ajutorul unor culturi de flora saprofita, ei au simulat in laborator activitatea tubului digestiv, astfel incit substantele nutritive din migdale sa reactioneze in conditii asemanatoare celor din stomac si din intestinul subtire. Cercetatorii au observat procesul de fermentare si efectele lui asupra florei saprofite.

In acest fel au ajuns la concluzia ca migdalele cresc in mod semnificativ nivelul bacteriilor 'bune'. Acest efect nu a fost observat cind grasimile au fost eliminate din migdale. Ceea ce i-a facut pe cercetatori sa afirme ca proprietatile probiotice ale migdalelor se datoreaza grasimilor (omega 3 si omega 9) pe care le contin. Studiul va continua cu testarea 'pe viu' a efectelor probiotice ale migdalelor. in acest scop, cercetatorii au inceput deja sa recruteze voluntari.

Alte studii au dovedit ca acizii omega 3 si omega 9 din migdale protejeaza vasele de singe si scad nivelul colesterolului. Pentru aceasta este suficient sa mincam zilnic 40-50 de grame de migdale.

FIBRE, PROTEINE. Migdalele sint recomandate pentru imbunatatirea digestiei si datorita cantitatii apreciabile de fibre alimentare pe care le contin: 7 g/100 g. Fibrele echilibreaza tranzitul intestinal si stimuleaza detoxificarea organismului. Totodata, migdalele se remarca prin continutul in proteine: 20 g/100 g. 'Singurul lucru de care trebuie sa tinem seama este cantitatea de calorii.

Migdalele sint foarte bogate in calorii, 100 g ajungand la 610 calorii. De aceea, puteam minca 40-50 g zilnic, dar nu mai mult, daca vrem sa nu ne ingrasam', ne atrage atentia profesor doctor Gheorghe Mencinicopschi. Specialistul ne mai sfatuieste sa mincam migdale crude, in nici un caz prajite. Deoarece, prin prajire, in migdale se formeaza o substanta nociva, numita acrilamida.

Sursa: Jurnalul National

Niciun comentariu: