Sorteaza doar ce te intereseaza:

Bancuri

Top of Page

vineri, 29 august 2008

Fosforul hraneste neuronii

29 August 2008, Jurnalul National
Fosforul hraneste neuronii


Fosforul asigura sanatatea sistemului nervos si a celui osos. Lactatele, carnea, pestele, cerealele integrale sint principalele surse de fosfor.

Un adult are nevoie zilnic de aproximativ 700 mg fosfor. O doza foarte usor de realizat daca tinem seama ca fosforul se gaseste in peste, lactate, carne, cereale integrale, fructe, legume, piine. Aproximativ 80% din fosforul din organismul nostru se gaseste in oase, iar restul - in singe. impreuna cu calciul, fosforul este component esential al tesutului osos. De asemenea, este necesar pentru mentinerea sanatatii dintilor si gingiilor. Stimuleaza procesul de crestere, functionarea normala a inimii, rinichilor si a sistemului nervos.

AVERTISMENT. Prof. dr Gheorghe Mencinicopschi atrage atentia asupra aportului excesiv de fosfor. in dieta, fosforul trebuie sa fie intr-un raport de 1 la 1 cu calciul. Daca acest raport nu este respectat, excesul de fosfor impiedica asimilarea calciului, favorizind hipocalcemia.

'Din pacate, dieta moderna este bogata in fosfor si saraca in calciu. Ma refer in special la salamuri, brinzeturi topite, bauturi de tip cola care contin compusi ai fosforului si impiedica asimilarea calciului', spune prof. dr Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare. Iaurturile sint printre putinele alimente care contin calciu si fosfor in raportul optim. in celelalte alimente, balanta este mult inclinata in favoarea fosforului.

Astfel, piinea si cartofii contin de cinci ori mai mult fosfor decit calciu, iar pestele si carnea - de 10 pina la 20 de ori mai mult fosfor. Cum majoritatea alimentelor sint bogate in fosfor, se vorbeste destul de rar despre carenta de fosfor. Carenta poate aparea in cazul unui regim alimentar dezechilibrat, la copii in timpul cresterii, in timpul sarcinii sau alaptarii.

Sursa: Jurnalul National

Niciun comentariu: