Sorteaza doar ce te intereseaza:

Bancuri

Top of Page

marți, 12 august 2008

Inamicul ascuns - drogul digital

Inamicul ascuns - drogul digital 12 August 2008, Ziua

Toata lumea stie ca muzica poate schimba dispozitia ascultatorului. Cantecele triste te pot face sa plangi, melodiile ritmate dau energie. Insa recent a fost avansata o teorie cel putin ingrijoratoare: muzica poate crea efecte similare drogurilor ilegale. Pare a fi o idee ridicola, dar unii oameni de stiinta sustin ca o serie de fisiere audio de pe Internet pot induce efecte asemanatoare stupefiantelor.

Teoria nu este foarte noua, mai ales ca, recent, autoritatile italiene trageau un semnal de alarma in ceea ce priveste 'cyber-drogurile', adica o serie de 'note halucinogene' care apar pe unele site-uri de Internet sau chiar in cluburi si discoteci. Acum subiectul pare ca devine din ce in ce mai serios, specialistii adresandu-se parintilor, carora li se spune ca accesul la aceasta 'muzica halucinogena' este foarte facil, copii neavand nevoie decat de un CD player si niste casti.

Conform expertilor, aceste sunete ambientale sunt create sa afecteze undele cerebrale. Este obligatoriu ca acest tip de muzica se se asculte in casti, pentru ca se emit sunete diferite pentru fiecare ureche in parte. Sunetul se combina in creier si creeaza o noua frecventa, care corespunde cu frecventa undelor cerebrale. Exista diverse frecvente ale acestor unde cerebrale, ele avand legatura cu starea de relaxare sau alerta.

Drogurile digitale sincronizeaza aceste unde cu sunetul, ceea ce duce la alterarea starii mentale. Exista, de asemenea, si mai multe tipuri de astfel de droguri digitale, care pot inocula efecte variate.

De exemplu, unii pretind ca prin intermediul acestor sunete se pot dezvolta puteri extrasenzoriale ca telepatia sau telechinestezia. Altii sustin ca pot fi de ajutor, pentru ca pot calma, pot ajuta ascultatorul sa mediteze sau sa scape de diverse stari anxioase etc. Insa majoritatea site-urilor care ofera descarcarea de astfel de fisiere audio sunt sinistre, pentru ca promit efecte similare alcoolului sau marihuanei.

Senzatie de iad
Insa, conform unor reporteri britanici care au facut o ancheta pe acest subiect, exista si site-uri care promit efecte similare drogurilor de clasa A, cum ar fi LSD, heroina etc. sau 'doze de natura sexuala'. Se pare ca exista chiar si o promisiune a 'simularii Raiului si Iadului'.

Multi sunt sceptici in ceea ce priveste efectul real al drogurilor digitale, insa dr. Nicholas Theodore, neurochirurg de la Institutul Neurologic din Phoenix a declarat ca, desi nu exista nici o dovada ca aceste droguri digitale functioneaza, este o certitudine ca preferintele muzicale, de exemplu, sunt o dovada a vulnerabilitatii emotionale a unei persoane. Astfel, cel care incearca aceste droguri (cunoscute sub numele de 'idosers' sau 'idozers') e dispus sa incerce si alte stupefiante sau substante interzise.

Dr. Theodore a mai declarat ca aparitia acestui fenomen este un argument in plus ca parintii sa supravegheze navigarea pe Internet a copiilor lor. Companiile care vand pe Internet 'drogurile digitale' sustin ca acestea nu sunt periculoase si ca nu afecteaza sanatatea ascultatorilor.

Insa daca acestea ofera - dupa cum promit - efecte similare drogurilor ilegale (cum ar fi halucinatiile) efectele pot fi fatale. Mai mult decat atat, acestea pot promova consumul de droguri ilegale, ceea ce pune clar in pericol internautii - mai ales minorii - nesupravegheati de parinti. Specialistii sustin ca parintii trebuie sa inteleaga clar efectul acestei mode, pentru ca este un pas mic de la drogurile digitale la drogurile reale.

Sursa: Ziua

Niciun comentariu: