Sorteaza doar ce te intereseaza:

Bancuri

Top of Page

luni, 4 august 2008

Rusia declanseaza ofensiva pentru petrolul arctic

Rusia declanseaza ofensiva pentru petrolul arctic 04 August 2008, Cotidianul

Expeditii stiintifice, dar si nave militare au fost trimise de Moscova in Oceanul Arctic pentru a obtine un avans in cursa pentru resursele nordice.

Cele 90 de miliarde de barili de petrol, cat adaposteste Oceanul Arctic conform ultimelor estimari, au precipitat 'lupta' pentru Polul Nord ce se duce intre statele cu interese in zona. Rusia, Canada, Danemarca si SUA incearca sa obtina drepturile de forare in regiunea nordica, dar Rusia pare cel mai hotarat stat in a-si impune dominatia. O expeditie a Institutului Geografic din Moscova aduna date stiintifice din regiune pentru a demonstra faptul ca lantul muntos subacvatic Lomonosov este o prelungire a platoului continental rus, ceea ce ar aduce zona sub controlul Moscovei, conform legislatiei internationale. Oamenii de stiinta studiaza si componenta geologica a fundului oceanului, pentru a stabili posibilitatile de forare.

O a doua expeditie sponsorizata de stat urmeaza sa se indrepte catre Cercul Polar luna aceasta. Anul trecut, Canada si SUA trimisesera, la randul lor, expeditii stiintifice in regiune si revendicasera drepturile asupra Pasajului Nord-vestic.

Moscova nu s-a multumit insa cu expeditiile stiintifice. Marina rusa a trimis vase din Flota Nordului, cu baza la Severomorsk, in Oceanul Arctic, relateaza 'The Times'. Un distrugator antisubmarin si vasul dotat cu rachete Maresalul Ustinov sunt primele vase militare rusesti care patruleaza zona din 1991 incoace.

Moscova sustine ca vasele protejeaza doar pescarii din regiune, dar analisti citati de publicatia britanica sustin ca aceasta este modalitatea prin care Rusia incearca sa obtina un avans in lupta pentru Polul Nord. in luna iunie, generalul samanov, ofiter rus acuzat de crime de razboi in Cecenia, avertiza ca Rusia este gata sa obtina controlul asupra Polului Nord, inclusiv prin mijloace militare. 'Avem o serie de unitati militare foarte bine pregatite in Leningrad, Siberia si Estul indepartat care sunt antrenate in special pentru lupta in zonele arctice', preciza atunci generalul.

Actualele expeditii rusesti au fost lansate dupa ce presedintele Dimitri Medvedev a semnat o lege privind modalitatile de exploatare a resurselor subacvatice din regiunea arctica. Guvernul va putea alege companiile ce vor extrage petrol si gaz din platoul continental. 'Regiunea arctica a devenit o prioritate nationala. Statul investeste mult, este o regiune prea bogata ca sa uitam de ea. Cursa a inceput si noi avem deja un avans', a declarat pentru 'Times' o sursa de la Kremlin.

O conventie a ONU stabileste faptul ca Rusia, SUA, Canada, Danemarca si Norvegia pot exploata resursele aflate la 200 de mile marine de coasta proprie. Regiunea poate fi extinsa daca o tara poate dovedi ca platoul continental subacvatic este legat geologic de teritoriul sau. Rusia va face o cerere de extindere a regiunii ce ii revine anul viitor, la ONU, pe baza legaturii cu lantul Lomonosov. Canada si Danemarca sustin, la randul lor, ca lantul este legat de teritoriile lor.

Sursa: Cotidianul

Niciun comentariu: