Sorteaza doar ce te intereseaza:

Bancuri

Top of Page

luni, 18 august 2008

Rusia isi inarmeaza nuclear Flota de la Marea Baltica

Rusia isi inarmeaza nuclear Flota de la Marea Baltica 18 August 2008, Gandul

Enclava rusa Kaliningrad va deveni o baza nucleara inconjurata de teritoriul UE

Ucraina pune la dispozitia SUA si Europei un sistem de avertizare privind rachetele balistice, mostenit de pe vremea URSS

Moscova ameninta cu inarmarea nucleara a Flotei de la Marea Baltica si nuclearizarea enclavei Kaliningrad, inconjurata de doua state UE (Polonia si Lituania), ca raspuns la incheierea negocierilor dintre SUA si Polonia, prin care aceasta din urma a acceptat gazduirea de rachete interceptoare americane.

Astfel, desi tevile de tun nu s-au racit inca in Georgia, iar retragerea rusa din statul caucazian nu este definitivata, cea mai grava criza diplomatica dintre Moscova si Occident, de la terminarea Razboiului Rece incoace, se prelungeste. Iar ca sa puna paie pe foc, presedintele ucrainean, Viktor Iuscenko, a mai dat o lovitura orgoliului Moscovei, oferind accesul liber pentru SUA si statele UE la un sistem de aparare antiaeriana pe care tara sa l-a mostenit de pe vremea URSS.

Ucraina dispune de doua statii care recepteaza informatii de la sateliti si pot avertiza rapid in legatura cu traiectoria unor rachete balistice, pe care Moscova a renuntat sa le mai foloseasca in cooperare cu Kievul, inca din 1992. Dar sistemul este functional si fusese conceput de URSS tocmai pentru a depista rachetele lansate dinspre statele NATO. Or, Iuscenko incearca acum sa foloseasca acest sistem drept atu pentru aderarea tarii sale la Alianta, cata vreme ar putea ajuta la semnalarea rachetelor dinspre Iran.

Mai mult, liderul ucrainean sustine vehement ca va interzice intoarcerea in baza navala de la Sevastopol a navelor rusesti care au participat la blocada impotriva Georgiei, alt 'favor' nesolicitat de NATO.
Decizia Kievului ar putea avea repercusiuni serioase in conditiile in care Moscova a anuntat ca nu va tine seama de amenintarile ucrainene. Dar inca nu se stie daca aceasta ar putea insemna o intoarcere 'cu forta' a navelor in portul militar sau daca rusii vor apela la alte masuri de pedepsire a sfidarii Kievului.

Capitalele UE, 'tintele' rachetelor nucleare ruse

La nici 24 de ore de la anuntul ca Polonia a acceptat, dupa 18 luni de negocieri, rachete americane pe teritoriul sau, Statul Major rus a evocat faptul ca Varsovia devine astfel o 'tinta' pentru arsenalul sau nuclear. in principal, in acest sens ar fi fost suficienta directionarea rachetelor din Belarus catre Polonia, dar, dupa inca o zi, Moscova a anuntat ca pregateste 'nuclearizarea' enclavei Kaliningrad. Acolo vor fi aduse focoase nucleare pentru rachete, bombe nucleare de aviatie, in timp ce si Flota de la Marea Baltica va primi arme nucleare.

Practic, oricare din cele 27 de capitale ale statelor UE ar intra in raza de actiune a armelor nucleare rusesti, acesta fiind 'raspunsul militar adecvat' cu care a fost amenintat Washingtonul inca de la declararea intentiei de a-si instala elemente ale scutului global antiracheta in Cehia si Polonia. De la incetarea Razboiului Rece, Flota de la Marea Baltica a suferit de subfinatare, dar 'situatia se va schimba acum', a confirmat un oficial militar rus pentru cotidianul The Times.

Sursa: Gandul

Niciun comentariu: