Sorteaza doar ce te intereseaza:

Bancuri

Top of Page

joi, 7 august 2008

Struguri contra insomniei

Struguri contra insomniei 07 August 2008, Jurnalul National

Struguri rosii si banane, la masa de seara! Aceasta este formula magica ce ne asigura un somn linistit si odihnitor, spun cercetatorii de la Universitatea Milano.

Strugurii rosii si bananele contin precursori de melatonina, hormon implicat in ritmul somn-veghe. in mod normal, melatonina este secretata de organismul nostru pentru a induce starea de somn. Productia acestui hormon este stimulata de intuneric. Pe masura ce concentratia de melatonina creste, somnul devine mai profund si mai odihnitor, arata studiul efectuat la Universitatea Milano.

In cazul tulburarilor de somn, cresterea cantitatii de melatonina poate fi realizata cu ajutorul alimentelor ce contin precursori ai acestui hormon - strugurii rosii si bananele. Cercetatorii italieni sustin ca efect similar in inducerea somnului profund are si un pahar cu vin rosu baut inainte de culcare. Fumatorii, persoanele care consuma alcool sau cafea, cele care iau antidepresive ar fi bine sa manince cit mai multi struguri si banane. Tocmai pentru ca, in cazul lor, secretia de melatonina este mai scazuta decit in mod normal.

RELAXARE. Pe linga precursori de melatonina, strugurii rosii si bananele contin si magneziu, care are de asemenea efect relaxant asupra sistemului nervos. Magneziul are un rol deosebit in functionarea normala a celulei nervoase. Lipsa magneziului da o stare de confuzie, de dezorientare, insomnie, lipsa de concentrare, stari depresive. 100 g banane contin 35 mg magneziu, strugurii rosii - 20 mg.

Bananele si strugurii se remarca si prin continutul in vitamine din grupul B-urilor. Asociate cu magneziul, aceste vitamine contribuie la imbunatatirea starii psihice, la intarirea rezistentei la stres si previn insomniile aparute pe fondul oboselii. Tot pentru a preveni insomniile, nutritionistii ne sfatuiesc sa evitam mesele copioase seara. Grasimile, zaharul, sarea consumate in exces la masa de seara sint cauza trezirilor frecvente in timpul noptii.

Calmante
Un pahar cu lapte ne ajuta sa ne relaxam si sa dormim linistiti. Laptele contine calciu si triptofan, substanta ce actioneaza ca un calmant natural. Efect sedativ are si ceaiul caldut de sunatoare, tei, musetel. Din aceste plante se fac infuzii si decocturi, ce se beau cu o jumatate de ora inainte de culcare. Pentru inlaturarea starilor de agitatie si pentru a adormi usor, infuziile sau decocturile se pot indulci cu miere.

Nutritionistii italieni ne recomanda, de asemenea, ca seara sa renuntam la dulciuri. Deoarece dulciurile provoaca cresterea glicemiei, una dintre cauzele somnului agitat si a trezirilor frecvente in timpul noptii. De multe ori, persoanele care sufera de hiperaciditate au probleme cu somnul. In astfel de cazuri, la cina, este recomandat un cartof fiert, acesta reduce hiperacididatea si ne ajuta sa dormim.

Sursa: Jurnalul National

Niciun comentariu: