Sorteaza doar ce te intereseaza:

Bancuri

Top of Page

luni, 25 august 2008

Strugurii rosii scad tensiunea

Strugurii rosii scad tensiunea 25 August 2008, Jurnalul National

Mincati struguri rosii pentru a combate hipertensiunea si colesterolul, ne indeamna cercetatorii spanioli, care au descoperit ca aceste fructe bogate in antioxidanti tin departe bolile cardiovasculare.

Virtutile terapeutice ale strugurilor au fost recunoscute din cele mai vechi timpuri, iar analizele biochimice recente confirma rolul important pe care il au in men­tinerea sanatatii. Recent, cer­cetatorii Universitatii din Madrid au descoperit un alt efect terapeutic: coaja si semintele strugurilor rosii contin din belsug fibre si antioxidanti care scad tensiunea, colesterolul si previn astfel infarctul.

Fibrele impreuna cu fla­vo­noidele si polifenolii continuti de acesti struguri contribuie la mentinerea elasticitatii vaselor si impiedica acumularea LDL colesterolului sau colesterolul 'rau', scazind astfel semnificativ riscul de boli cardiovasculare.

VALORI. La studiul spaniol au participat 34 de voluntari care au consumat zilnic un extract de struguri rosii cu un continut ridicat de fibre si antioxidanti. Dupa 16 saptamini, tensiunea arteriala a participantilor la studiu scazuse cu pina la 5% fata de valoarea inregistrata la inceputul studiului, iar nivelul colesterolului era si el cu aproape 14% mai mic decit inainte.

'Influenta pe care o au strugurii rosii asupra tensiunii si colesterolului se datoreaza efectului combinat al fibrelor si antioxidantilor, pe care nici un alt aliment nu il are', a precizat coordonatorul stu­diului, dr Jara Perez Jimenes, intr-un articol publicat in revista medicala Nutrition Today si preluat de Daily Mail.

SUPLIMENT. Extractul utilizat de cercetatori pentru acest studiu ar putea fi transformat intr-un supliment nutritiv, util celor care sufera de hipertensiune si hipercolesterolemie.

Pina atunci insa, specialistii ne recomanda sa mincam struguri rosii, fara sa aruncam semintele si coaja lor, fiindca acestea contin cea mai mare cantitate de substante active. Daca am adopta dieta mediteraneana si am consuma frecvent struguri rosii, am putea reduce cu pina la 50% riscul de boli cardiovasculare, cel mai redutabil ucigas al lumii mo­derne, mai spun cercetatorii spanioli in studiul lor.

Sursa: Jurnalul National

Niciun comentariu: