Sorteaza doar ce te intereseaza:

Bancuri

Top of Page

marți, 12 august 2008

Terminatorii de creier

Terminatorii de creier 12 August 2008, Evenimentul Zilei

Consumul zilnic de branza tofu si dulciurile rafinate, precum si fumatul sau anxietatea cresc riscul de a dezvolta dementa.

Acuitatea memoriei nu se mentine doar daca rezolvati cuvinte incrucisate si cititi mult. Anumite alimente, cum ar fi branza tofu sau carbohidratii, obiceiuri nocive precum fumatul si probleme de sanatate precum depresiile sau durerile cronice joaca un rol extrem de important in aparitia problemelor de memorie. Mai multe studii recente care sustin efectele negative ale unor alimente si obiceiuri de viata au fost trecute in revista in ultimul numar al publicatiei 'Forbes'.

Fara carbohidratii si branza tofu in exces

Un aliment pe baza de soia, cum este branza tofu, face bine tinerilor si persoanelor de varsta a doua, insa afecteaza negativ memoria celor peste 65 de ani.

Un studiu realizat de Universitatile Loughborough si Oxford pe un grup de peste 700 de persoane, cu varsta intre 52 si 98 de ani, a demonstrat ca cei care au mancat branza tofu o data pe zi au avut un risc ridicat de a face dementa sau de a-si pierde memoria. Cercetatorii sunt de parere ca de vina pentu aceasta situatie ar fi fitoestrogenii care se gasesc in produsele de soia.

Mare atentie si la carbohidrati. 'Acestia sunt pentru creier la fel de nocivi precum tigarile pentru plamani', este de parere medicul Vincent Fortanasce, autorul volumului 'The Anti-Alzheimer's Prescription'. Carbohidratii forteaza o serie de enzime din creier sa 'consume' insulina, in loc sa distruga proteinele toxice care produc maladia Alzheimer.

Carbohidratii periculosi sunt cei care se gasesc in alimente precum dulciurile rafinate (le gasiti in cofetarii) si sucuri. in plus, daca se consuma multi carbohidrati, va fi stimulata excesiv productia de insulina, ceea ce conduce la supraalimentare, obezitate si in cele din urma la rezistenta la insulina.

Cum scade calitatea celulei nervoase la fumatori

'Persoanele de varsta a doua care fumeaza au un risc crescut de a avea probleme cu memoria', potrivit unui studiu publicat in 'Archives of Internal Medicine'. Motivele unor astfel de neplaceri la fumatori se explica in doua feluri.

'La fumatori, cantitatea de oxigen din sange scade. Fara oxigen legaturile intre neuroni (sinapsele) sunt afectate. Pe de alta parte, fumatorii mananca mai putine glucide, iar concentratia de glucoza la ei este mai redusa. Pentru a merge bine creierul are nevoie si de glucoza', explica pneumologul Magda Ciobanu, coordonatorul Centrului pentru renuntarea la fumat din Institutul 'Marius Nasta', din Bucuresti.

Atentie la bolile cronice si de tiroida!

Pierderea de memorie este un simptom frecvent al unei tiroide lenese, se arata intr-un articol aparut in numarul din mai al publicatiei 'Mayo Clinic Health Letter'. Asta pentru ca hormonii din tiroida ajuta la controlul batailor inimii, dispozitiei si memoriei.

Nici durerile nu trebuie igrnorate pentru ca nu afecteaza doar puterea de concentrare a unei persoane si somnul, ci si memoria. Un studiu realizat de specialistii de la Universitatea din Alberta pe zeci de persoane care aveau dureri de cel putin sase luni a aratat ca doua treimi dintre bolnavi prezentau tulburari semnificative de atentie si memorie.

si emotiile negative pot avea efecte negative asupra creierului. Un studiu aparut in publicatia 'Neurology' arata ca persoanele care au frecvent emotii negative, precum depresie sau anxietate, au un risc mai mare cu 40% de a avea probleme de memorie decat cele care nu se plang de astfel de neplaceri.

LA GRATAR SAU INABUSIT

Somonul si tonul previn leziunile cerebrale

Persoanele care consuma ton sau alte tipuri de peste bogat in acizi grasi Omega 3 (somon, macrou) de cel putin trei ori pe saptamana au un risc cu aproape 26% mai scazut de a avea leziuni la nivelul creierului care pot cauza dementa si atac vascular cerebral, comparativ cu cei care nu mananca peste.

Aceasta este concluzia unui studiu aparut luna aceasta in ultimul numar din publicatia 'Neurology', realizat pe un grup de peste 2.300 de persoane cu varsta de peste 65 de ani. Atentie insa, pestele nu trebuie prajit, ci preparat la gratar sau inabusit. 'Nu au existat niciun fel de beneficii la cei care au mancat pestele prajit sau nu l-au consumat deloc', spune medicul David Siscovick, prodesor de medicina si epidemiologie la Universitatea din Washington, autor al cercetarii.

Sursa: Evenimentul Zilei

Niciun comentariu: