Sorteaza doar ce te intereseaza:

Bancuri

Top of Page

marți, 12 august 2008

Nectarinele tin de sete

Nectarinele tin de sete 12 August 2008, Jurnalul National

In zilele caniculare, potoliti-va setea cu doua-trei nectarine! Potolirea setei cu ajutorul acestor fructe parfumate si racoritoare este de mai lunga durata decit atunci cind bem rapid o cantitate mare de apa.

Nectarinele coapte contin 87%-89% apa, astfel se explica efectul lor puternic hidratant. Potolesc setea si, in acelasi timp, suplinesc pierderile de saruri minerale eliminate prin transpiratia excesiva din zilele cu temperaturi ridicate. Pe linga apa, nectarinele furnizeaza cantitati insemnate de vitamina C, vitamina A, vitamine din grupul B, potasiu, calciu. Datorita vitaminelor si mineralelor, aceste fructe au efect remineralizant, fiind recomandate pentru stimularea imunitatii.

De asemenea, datorita continutului de fibre alimentare (2 g/100 g), potolesc foamea. Cum vara este bine sa avem o alimentatie mai usoara, nectarinele pot inlocui o masa. Au doar 40 de calorii/100 g, fiind un aliment potrivit si in curele de slabire. Fibrele alimentare continute de nectarine sint recomandate pentru reducerea nivelului colesterolului, pentru scaderea tensiunii arteriale si prevenirea unor forme de cancer.

ANTIOXIDANTI. Ca si piersicile, nectarinele sint recunoscute ca sursa foarte buna de betacaroten. Acesta este un antioxidant de care avem nevoie mai ales in timpul verii, cind pielea noastra trebuie protejata de razele solare. Betacarotenul din nectarine ne apara pielea de radiatiile ultraviolete, prevenind imbatrinirea precoce si cancerul cutanat. De multe ori sint preferate piersicilor pentru ca nu au puf si, ca atare, sint mai usor de consumat. De asemenea, persoanele care sint alergice la puful piersicilor pot sa manince cu incredere nectarine.

RECOMANDARI. Datorita continutului ridicat de apa, nectarinele ajuta la eliminarea acidului uric din organism, fiind recomandate persoanelor care sufera de guta, de boli inflamatorii (poliartrite reumatoide), ne spune prof. dr Gheorghe Mencinicopschi. Specialistul nostru ne atrage de asemenea atentia ca dulceata, compotul de nectarine nu mai contin aceeasi cantitate de vitamine si minerale, in schimb contin foarte mult zahar si in consecinta au si mai multe calorii.

Sursa: Jurnalul National

Niciun comentariu: