Sorteaza doar ce te intereseaza:

Bancuri

Top of Page

joi, 14 august 2008

Timizii racesc, impulsivii fac ulcer

Timizii racesc, impulsivii fac ulcer 14 August 2008, Evenimentul Zilei

Afectiunile de care ai putea suferi de-a lungul vietii sunt strans legate de tipul de personalitate care te caracterizeaza.

Tipul de personalitate pe care il aveti va poate influenta starea de sanatate. Pesimistii sunt predispusi bolilor nervoase, de timizi se lipesc mai des infectiile, iar impulsivii sufera de boli digestive, arata un articol publicat in 'Daily Mail'. Nici extrovertitii nu sunt scutiti de boli si traiesc mai putin decat introvertitii, pentru ca au mai putin grija de ei si se antreneaza in actiuni periculoase.

Cercetatorii de la Mayo Clinic (SUA) au observat ca exista o legatura stransa intre anxietate si aparitia bolilor sistemului nervos. 'Persoanele irascibile si pesimiste sunt mai predispuse bolii Parkinson', a exemplificat cercetatorul James Bower, doctorand in neurologie.

Boala Parkinson este provocata de distrugerea neuronilor care produc dopamina, o substanta responsabila, printre altele, cu capacitate corpului de a-si controla miscarile normal. Pentru ca se ingrijoreaza excesiv si secreta o cantitate mare de hormoni ai stresului, anxiosii risca, totodata, sa sufere de hipertensiune si boli ale inimii.

Si oamenii de stiinta de la Universitatea California au facut o legatura intre frecventa anumitor afectiuni si tipul de personalitate al oamenilor. Astfel, ei au observat ca persoanele timide fac mai des infectii virale si racesc, pentru ca au mai putini noduli limfatici decat extrovertitii. Acesti noduli sunt foarte importanti pentru ca ajuta organismul sa se apere de virusuri si infectii.

Bolile stomacului 'se lipesc' de cei agitati

Impulsivii, persoane 'dotate' cu un exagerat simt al urgentei, risca sa se imbolnaveasca mai frecvent de boli ale stomacului, in special de ulcer. Pentru ca se agita, ei secreta acid gastric in exces, iar asta predispune ulcerului peptic. Un studiu realizat de cercetatorii finlandezi, pe 4.500 de persoane, arata ca impulsivii sunt de doua ori mai presdipusi sa faca ulcer decat persoanele calme. O alta cercetare, realizata de Ohio State University (SUA), a aratat ca ranile impulsivilor se vindeca mai greu decat cele ale persoanelor calme, rabdatoare.

Extrovertitii traiesc mai putin

Nici extrovertitii nu sunt scutiti de problemele de sanatate. Ei tind sa traiasca mai putin decat introvertitii pentru ca se ingrijoreaza prea putin de boli, amana sa mearga la doctor, nu dezvolta obiceiuri sanatoase.

Speranta cea mai mare de viata o au persoanele constiincioase, care muncesc mult si serios. Datorita carcaterului riguros, persoanele constiincioase reusesc sa aiba un stil de viata sanatos si sa- si mentina tensiunea si colesterolul in limite normale.

Sursa: Evenimentul Zilei

Niciun comentariu: