Sorteaza doar ce te intereseaza:

Bancuri

Top of Page

joi, 14 august 2008

Alergatul in aer liber ne mentine tineri

Alergatul in aer liber ne mentine tineri 14 August 2008, Adevarul

Cercetatorii americani afirma ca exercitiile fizice pastreaza mobilitatea si sanatatea corpului indiferent de varsta

Studiul arata ca degradarea fizica se instaleaza cu 16 ani mai tarziu la persoanele care practica un program regulat de alergare.

Studiul realizat de cercetatori a fost facut pe o perioada mai mare de 20 de ani si a tinut sub observatie un grup de 500 de persoane care alergau in mod regulat si un grup similar de oameni care nu faceau sport. La inceputul studiului, toti subiectii se aflau in primii lor 50 de ani de viata.

Cercetatorii au observat ca, in timp, capacitatile fizice ale ambelor categorii de subiecti au scazut, multi dintre acestia devenind intr-o mai mare sau mai mica masura handicapati. Numai ca, in cazul alergatorilor, degradarea fizica a inceput cu 16 ani mai tarziu decat in cazul subiectilor care nu faceau sport.

Bolile de inima apar mai greu

Cercetarea a relevat ca, pe o perioada de 19 ani, au murit 34% dintre subiectii sedentari, in timp ce, in cazul alergatorilor, ponderea mortalitatii a fost de numai 15%. Medicii sustin ca studiul demonstreaza ca joggingul nu incetineste numai aparitia bolilor de inima, dar si pe cea a cancerului si a bolilor neurologice. La inceputul studiului, subiectii alergau in medie aproape patru ore pe saptamana. Dupa 21 de ani, timpul alocat sportului ajunsese la aproximativ 76 de minute.

'Studiul are un mesaj clar pentru ca oamenii sa faca exercitii fizice. Daca exista ceva care sa-i faca pe oameni mai sanatosi la orice varsta, atunci acest lucru il reprezinta exercitiile fizice', a declarat profesorul James Fries, unul dintre autorii cercetarii. Acesta a adaugat ca beneficiile joggingului pentru sanatate sunt mai mari decat credeau oamenii de stiinta. in plus, indivizii isi pot prelungi viata practicand regulat exercitii fizice.

'Faceti exercitii fizice!'

Datele statistice arata ca mai mult de 90% dintre englezii cu varste de peste 75 de ani au esuat in incercarea de a se tine de un program saptamanal de exercitii fizice.

'Exercitiile fizice pot sa ajute oamenii in varsta sa-si mentina mobilitatea si independenta, in acest fel asigurandu-si o inima sanatoasa si un somn linistit', a spus Gordon Lishman, directorul general al centrului medical de la Standford. Acesta a mai spus ca cercetarea facuta reconfirma, de fapt, beneficiile pe care le are sportul asupra oamenilor.

Sursa: Adevarul

Niciun comentariu: