Sorteaza doar ce te intereseaza:

Bancuri

Top of Page

luni, 15 septembrie 2008

Brinza de capra, solutie antistres

Brinza de capra, solutie antistres 15 Septembrie 2008, Jurnalul National

Brinza de capra se digera mai usor decit celelalte brinzeturi, pentru ca are un continut redus de grasimi. Brinza de capra are putine calorii si este perfecta pentru curele de slabire. Argumente suficiente pentru a alege brinza de capra in defavoarea celei de vaca sau de bivolita.

'Brinza de capra poate fi inclusa in dieta la orice virsta, deoarece se digera mai usor decit celelalte sortimente de brinza datorita continutului mai mic de grasimi si de cazeina, proteina din lapte. 100 g de brinza de capra contin 3 g de proteine si 4 g de grasimi, in vreme ce 100 g de telemea de vaca - 15 g de proteine si 20 g de grasimi. Diferenta se vede si in numarul de calorii: 100 g de brinza de capra contin 60 de calorii, aceeasi cantitate de telemea de vaca ajunge la 250 de calorii', arata prof. dr Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare.

Continut scazut de grasimi
Avind putine grasimi, brinza de capra poate fi consumata si in curele de slabire. Pentru stimularea digestiei, brinza poate fi asociata cu o salata de cruditati din care nu vor lipsi mararul, patrunjelul si salata verde. Potrivit specialistului, brinza de capra poate preveni cariile dentare.

O bucata de brinza mincata dupa masa stimuleaza secretia de saliva, protejeaza smaltul dintilor si restabileste aciditatea normala a mediului din cavitatea bucala.

Calciu si fosfor
100 g de brinza de capra contin 100 mg de calciu si 90 mg de fosfor, minerale necesare sistemului osos. Calciul si fosforul se asimileaza mai bine din brinza decit din lapte. De asemenea, brinza de capra este printre putinele surse naturale de vitamina B12 (2 micrograme/100 g). Datorita vitaminei B12, brinza atenueaza starile de stres, anxietate si ne ajuta sa ne concentram mai usor.

Datorita continutului redus de grasimi, brinza de capra poate fi consumata si de persoanele care sufera de ateroscleroza, afectiuni renale, colescistite, obezitate. 'in acelasi timp, persoanele care au intoleranta la lactoza pot consuma linistite brinza de capra, deoarece, fiind fermentata, aceasta nu mai contine lactoza', mai spune prof. dr Gheorghe Mencinicopschi.

Urda pentru hepatici
Nutritionistii ne sfatuiesc sa nu aruncam zerul, daca pregatim brinza de capra acasa. 'in zer trec o parte dintre proteinele din lapte. Prin fierberea la foc mic a zerului se obtine urda. Aceasta este un fel de brinza, care contine doi aminoacizi - metionina si cisteina, care au efect hepatoprotector', precizeaza prof. dr Gheorghe Mencinicopschi.

Specialistul nostru ne recomanda sa inlocuim laptele de vaca cu cel de capra. Laptele de capra este recomandat persoanelor cu afectiuni gastro-intestinale, tulburari metabolice, afectiuni cardiovasculare. Pentru copii, dupa laptele matern, cel mai bun este laptele de capra.

Sursa: Jurnalul National

Niciun comentariu: